Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien paziņoja, ka viņš neapmeklēs Baltā nama korespondentu banketu, kuru paredzēts rīkot 29. aprīlī.

Tramps ar neierašanos lauzīs ikgadēju tradīciju, saskaņā ar kuru

ASV prezidents ir goda viesis šajā bezrūpīgajā žurnālistu rīkotajā pasākumā.

"Es šogad neapmeklēšu Baltā nama Korespondentu asociācijas banketu. Lūdzu, novēliet visiem labu un lai jums jauks vakars!" Tramps rakstīja tvītā par šo sarīkojumu, kuru apmeklē arī daudzas slavenības.

Baltā nama Korespondentu asociācija, kas organizē šo banketu, uzstāja, ka tas noritēs kā plānots, svinot "[ASV Konstitūcijas] Pirmo labojumu un svarīgo lomu, kuru neatkarīgi ziņu mediji spēlē veselīgā republikā".

Šajā banketā, kas tiek rīkots kopš 1921. gada, arī tiek piešķirtas stipendijas daudzsološiem žurnālistikas studentiem.

Dienu pirms Trampa tvīta par neierašanos uz šo sarīkojumu viņš kārtējo reizi kritizēja medijus, paziņojot, ka "viltus ziņas" ir "tautas ienaidnieks". Trampu īpaši saniknojušas mediju ziņas par viņa vēlēšanu kampaņas padomnieku sakariem ar Krievijas izlūkdienestiem.

Baltais nams piektdien arī liedza vairākām vadošam raidorganizācijām un laikrakstiem apmeklēt neformālu preses brīfingu. Tikšanās ar Baltā nama preses sekretāru Šonu Spaiseru tika liegta britu sabiedriskajai raidorganizācijai BBC, ASV telekanālam CNN, laikrakstam "The New York Times" un vairākiem citiem medijiem.

Uz neformālu sarunu Spaisera birojā gan tika uzaicināti vairāki mediji, tai skaitā telekanāli ABC un "Fox News", konservatīvā ziņu vietne "Breitbart News", ziņu aģentūra "Reuters" un laikraksts "Washington Times". Protestējot pret lēmumu liegt dalību vairākiem medijiem, pasākumā nolēma nepiedalīties ziņu aģentūra AP, laikraksts "USA Today" un žurnāls "Time".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!