Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama piektdien asi noraidījis vadošā ASV Republikāņu partijas Baltā nama kandidāta Donalda Trampa ierosinājumus ārpolitikā un brīdināja, ka visa pasaule vēro gaidāmās ASV prezidenta vēlēšanas.

Vašingtonā notiekošā kodoldrošības samita noslēgumā Obamam tika vaicāts, ko viņš domā par Trampa ierosinājumu Japānai un Dienvidkorejai pašām izstrādāt savus kodolieročus.

"Jūsu minētie paziņojumi, ko tie mums stāsta?" retoriski vaicāja Obama. "Tie mums stāsta, ka šos paziņojumus izteikusī persona neko daudz nezina par ārpolitiku, kodolpolitiku, Korejas pussalu un pasauli vispār."

Tramps paziņojis, ka vēlas, lai ASV sabiedrotie maksātu vairāk par savu aizsardzību un ļautu dārgi maksājošiem amerikāņu spēkiem aiziet no viņu reģioniem.

Obama šādas ideja nosodīja kā naivas un atteikšanos no Amerikas vadošās lomas, kas pasauli padarītu par bīstamāku vietu.

"Es esmu teicis agrāk, ka cilvēki pievērš uzmanību Amerikas vēlēšanām. Tas, ko mēs darām, pārējai pasaulei ir patiesi svarīgi," sacīja Obama. "Mūsu alianse ar Japānu un Korejas republiku ir viens no pamatiem, viens no stūrakmeņiem mūsu klātbūtnei Āzijas un Klusā okeāna reģionā. Tā ir garantija mieram un labklājībai šajā reģionā. Tas ir bijis milzīgs labums Amerikas tirdzniecībai un Amerikas ietekmei."

"Tāpēc ar to nevajag spēlēties. Tas ir ieguldījums, ka balstās uz mūsu vīru un sieviešu upuriem Otrajā pasaules karā, kad viņi cīnījās visā Klusajā okeānā," norādīja Obama. "Mēs negribam Ovālajā birojā cilvēku, kurš neatzīst, cik tas ir svarīgi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!