Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps apšauba datus par gandrīz 3000 cilvēku bojāeju divās pērn piedzīvotās spēcīgās viesuļvētrās Puertoriko, saucot to par Demokrātiskās partijas pārspīlējumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pērn septembrī notikušo nāvējošo viesuļvētru rezultātā bojāgājušo skaits – 2975 cilvēki – tika publiskots jūlijā pēc neatkarīga pētījuma. To veica Džordža Vašingtona Universitātes speciālisti.

Pētījuma rezultātus pieņēma un par oficiāliem atzina arī Puertoriko gubernators.

"Divās viesuļvētrās, kas skāra Puertoriko, negāja bojā 3000 cilvēku," tviterī paziņoja Tramps, uzsverot, ka tūlīt pēc viesuļvētras tika ziņot tikai par līdz 18 bojāgājušajiem. Otrā tvītā Tramps apgalvo, ka lielo skaitli uzpūtuši demokrāti, lai liktu "man izskatīties pēc iespējas sliktāk".

Jūlijā publiskotajā pētījumā tikmēr secināt, ka sākotnēji ziņotais bojāgājušo skaits – 64 cilvēki – ietvēra tikai tos, kas gājuši bojā tiešā vētru Marija un Irma ietekmē – noslīkstot, sabrūkot ēkām vai no lidojošiem priekšmetiem.

Savukārt Džordža Vašingtona Universitātes pētījumā ieskaitīti cilvēki, kas miruši nākamo sešu mēnešu laikā pēc vētras sliktas veselības aprūpes, elektroenerģijas un tīra dzeramā ūdens tūkuma dēļ.

Elektrības padeves pārtraukumi arī palielinājuši no diabēta un sepses bojāgājušo skaitu.

Jāpiebilst, ka maijā publicētā Harvardas Universitātes pētījumā aplēstais bojāgājušo skaits bija vēl lielāks – 4600 cilvēki.

Tramps iepriekš ASV valdības reakciju uz Puertoriko notikušajām viesuļvētrām un to seku likvidāciju slavēja kā "milzīgus", "neticamus, nepieredzētus panākumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!