Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien no amata Nacionālās drošības padomē atstādinājis savu vecāko padomnieku Stīvenu Benonu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Baltais nams ASV medijiem jau skaidrojis, ka reorganizācija padome nenozīmē Benona lomas mazināšanu Trampa administrācijā – viņam vieta drošības padomē janvārī rasta vien tāpēc, lai viņš "pieskatītu" padomnieku Maiklu Flinnu, kurš no amata atkāpās februārī.

Padomes dienaskārtību turpmāk noteiks Herberts Makmasters, kurš amatā stājās Flinna vietā, vēsta medijs "Vice".

Nacionālā drošības padome ir galvenais padomdevējs ASV prezidentam jautājumos, kas skar nacionālo drošību un ārlietas.

Vēstīts, ka Benons ir Trampa vecākais padomnieks, kurš iepriekš, vadot galēji labēji tendēto portālu "Breitbart", izpelnījies asu kritiku par rasisma atbalstīšanu.

Savukārt Flinns atkāpās no amata, jo sniedza maldinošu informāciju par saviem kontaktiem ar Krievijas amatpersonām. Viņš Federālās izmeklēšanas birojam (FIB) un Kongresa izmeklēšanas komitejām atklājis, ka ir gatavs sniegt liecības par Trampa saistību ar Krieviju apmaiņā pret imunitāti.

Jau minēts, ka FBI un vairāki kongresa deputāti uzsākuši izmeklēt Krievijas ietekmi Trampa vēlēšanu kampaņas norisē. Flins, būdams Trampa padomnieks gan priekšvēlēšanu laikā, gan neilgu laiku arī Baltajā namā, ieguvis visai sensitīvu informāciju, kā arī bijis iesaistīts diskusijās par iespējamu sankciju atcelšanu Krievijai, kuras ieviestas Baraka Obamas prezidentūras laikā.

Portāls "USA Today" izpētījis, ka, lai paplašinātu savus nekustamā īpašuma attīstības projektus, Tramps, viņa kompānijas un partneri gadu gaitā vairākkārt sadarbojušies ar turīgiem ļaudīm un oligarhiem no bijušās PSRS – vairāki no tiem tiek uzskatīti par saistītiem ar organizēto noziedzību.

Pārskatot tiesu lietas, oficiālos dokumentus un intervējot bijušo federālo prokuroru, medijs secinājis, ka tagadējam ASV prezidentam Trampam un viņa uzņēmumiem bijuši sakari ar vismaz 10 šādiem turīgiem postpadomju uzņēmējiem, kurus uzskata par saistītiem ar organizēto noziedzību vai naudas atmazgāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!