Foto: AFP/Scanpix

ASV Republikāņu partijas kandidāts rudenī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps balsojumu referendumā Lielbritānijā, kurā tika atbalstīta valsts izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), piektdien nodēvēja par fantastisku un lielisku.

"Es domāju, tas ir lieliski. Es domāju, tas ir fantastiski," sacīja miljardieris Tramps žurnālistiem Skotijā, kur viņš ieradies, lai atklātu viņam piederošo atjaunoto golfa kompleksu Tērnberijā.

"Man patīk, ka cilvēki atgūst savu valsti. Un tā patiešām notiek Savienotajās Valstīs un citur pasaulē," viņš uzsvēra.

Tramps sacīja, ka saskata līdzības starp savu priekšvēlēšanu kampaņu, kurā viņš iestājas par imigrācijas ierobežošanu, un Lielbritānijas izstāšanās no ES atbalstītāju kampaņu pirms referenduma.

"Es domāju, ka ir lielas līdzības starp to, kas notika šeit, un manu kampaņu. Cilvēki vēlas redzēt robežas. Nav tā, ka viņi katrā ziņā grib, ka cilvēki ieplūst viņu valstī, bet viņi nezina, kas tie tādi ir un no kurienes nāk," teica republikāņu kandidāts uz Savienoto Valstu prezidenta amatu.

Tramps arī pauda viedokli, ka pašreizējais ASV prezidents Baraks Obama, kurš izteica cerību, ka Lielbritānija paliks ES, ir daļēji atbildīgs par referenduma iznākumu, jo, pēc Trampa apgalvotā, daļa balsu par izstāšanos ES esot nodotas, lai spītētu Obamam.

"Viņš pastāvīgi diktē, kas pasaulei būtu jādara. Pasaule viņu neklausa," sacīja Tramps.

Iepriekš Tramps telekanālam "Fox News" teica, ka viņš uzskata - Lielbritānijai ir jāiet "savs ceļš" un jāatstāj ES.

Jau ziņots, ka ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā par izstāšanos nobalsojuši 51,9 % referenduma dalībnieku, bet par valsts palikšanu ES - 48,1 % dalībnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!