Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien paziņoja, ka ir samērā tuvu tam, lai ar Kongresa demokrātiem panāktu vienošanos, kas Savienotajās Valstīs ļautu palikt tā dēvētajiem sapņotājiem - gados jauniem imigrantiem, kuri ASV ievesti nelegāli kā bērni.

Runājot ar žurnālistiem, prezidents sacīja: "Es uzskatu, ka mēs esam samērā tuvu [vienošanās panākšanai], bet mums ir jāpanāk pamatīga robežas drošība." "Mēs strādājam pie plāna DACA (programmas "Attiecībā uz bērnībā ieceļojušajiem atliktie pasākumi") lietā," pirms došanās uz viesuļvētras piemeklēto Floridu žurnālistiem sacīja Tramps. "Redzēsim, kas notiks. Kaut kas notiks."

Prezidents iepriekš ceturtdien tviterī bija norādījis, ka pretēji demokrātu teiktajam vēl nav panākta vienošanās par DACA. "Aizvadītajā vakarā nekāda vienošanās par DACA panākta netika," Tramps ceturtdien ierakstīja tviterī, norādot uz programmu, ko viņa administrācija šomēnes solīja apturēt.

ASV Pārstāvju palātas demokrātu mazākuma līdere Nensija Pelosi un Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šūmers pēc tikšanās ar Trampu trešdien paziņoja, ka panākta vienošanās par programmas glābšanu. "Mēs vienojāmies ātri noteikt ar likumu DACA aizsardzību un izstrādāt robežu drošības pasākumu kopumu, izņemot mūri, kas būtu pieņemams abām pusēm," bija teikts Pelosi un Šūmera paziņojumā. Tramps šādu demokrātu versiju noraidīja.

"Apmaiņā pret piekrišanu jāpanāk vienošanās par masīvu robežas drošību. Tas tiks nodots balsošanai," tviterī rakstīja prezidents. Trampa kampaņas laikā solītais mūris uz robežas ar Meksiku joprojām tiks būvēts, piebilda prezidents. Viņš gan atzina, ka DACA aizsargātie jaunieši ir "labi, izglītoti un daudz sasnieguši jauni cilvēki, kuriem ir darbs, daži dien bruņotajos spēkos". "Viņi daudzus gadus ir atradušies mūsu valstī, lai arī ne savas vainas dēļ - viņus agrā vecumā atveda vecāki," rakstīja Tramps.

DACA 2012. gadā ar izpildrīkojumu ieviesa toreizējais prezidents Baraks Obama. Atbilstoši DACA programmai nelegālie imigranti varēja palikt ASV strādāt vai mācīties uz divu gadu periodu, kas varēja tikt atjaunots, ja viņi Savienotajās Valstīs ieceļojuši pirms 16 gadu sasniegšanas. Pārtraucot DACA, jau izsniegtās divu gadu atļaujas netiks anulētas, bet tās vairs netiks pagarinātas. Dalībai programmā bija akceptēti teju 800 000 cilvēku.

Aizstāvot lēmumu par DACA slēgšanu, Tramps šomēnes norādīja, ka priekšroka jādod amerikāņu strādniekiem un ģimenēm, un paziņoja, ka tagad Kongresam jāizstrādā likumprojekts, kas atrisinās situāciju, ko līdz šim regulēja DACA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!