Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien paziņojis, ka par ķīmisko uzbrukumu Sīrijā būs jāmaksā augsta cena, un nodēvēja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu par dzīvnieku.

"Prezidents [Vladimirs] Putins, Krievija un Irāna ir atbildīgas par tā dzīvnieka Asada atbalstīšanu. Būs jāmaksā augsta cena," tviterī paziņoja Tramps, komentējot ziņas par iespējamo ķīmisko uzbrukumu Sīrijā.

Palīdzības organizācijas paziņojušas, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus, un uzbrukumā Dumā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Organizācijas ziņo, ka cilvēkiem sākušies krampji un pa muti nākušas putas, kas liecina par saskarsmi ar indīgu gāzi. Taču šo informāciju un ziņas par cietušo skaitu, kas varbūt sasniedzis simtu, nav iespējams neatkarīgi apstiprināt.

"Daudzi miruši, tostarp sievietes un bērni," tviterī paziņoja Tramps, piebilstot, ka šo teritoriju ielenkusi Sīrijas armija, to pilnībā nošķirot no ārpasaules.

Tramps arī paziņoja, ka gadījumā, ja viņa priekštecis ASV prezidenta amatā Baraks Obama "būtu pārkāpis savu nosprausto sarkano līniju", Sīrijas krīze jau būtu beigusies un "dzīvnieks Asads būtu vēsture".

Tramps arī pieprasīja, lai Sīrijas režīms nekavējoties ļauj medicīniskajai palīdzībai piekļūt cietušajam apgabalam.

Sīrijas režīms un Krievija noliedza ziņas par ķīmisko uzbrukumu, un Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA vēsta, ka Sīrijas valdība piedāvājusi nemierniekiem apmaiņā pret gūstekņu atbrīvošanu pamest Dumu un doties uz opozīcijas kontrolēto Džerābulusu, Sīrijas ziemeļos, un nemiernieki esot piekrituši.

Dumu kontrolē nemiernieku grupējums "Jaish al Islam" ("Islāma armija"), kas nekādus komentārus vēl nav sniedzis.

Tikmēr Trampa palīgs iekšējās drošības un pretterorisma jautājumos Tomass Boserts telekanāla ABC raidījumā "This Week" atteicās noraidīt militāru rīcību, reaģējot uz ķīmisko uzbrukumu.

"Šis ir viens no tiem jautājumiem, par kuru visas valstis, visas tautas ir vienojušās, un ir vienojušās kopš Otrā pasaules kara, ka tā ir nepieņemama rīcība," norādīja Boserts.

Jautāts, vai ASV reaģēs ar militāru spēku, viņš sacīja, ka neizslēgtu nevienu iespēju.

Pagājušajā gadā uzbrukumā Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētai Sīrijas ziemeļrietumos gāja bojā vairāk nekā 87 cilvēki. ANO ziņojumā tika secināts, ka uzbrukumā, visticamāk, tika izmantota zarīna gāze.

Šausminoši šī uzbrukuma seku attēli izraisīja globālu sašutumu un pamudināja ASV raidīt spārnotās raķetes uz Sīrijas aviobāzi, no kuras, kā uzskata Rietumvalstis, tika veikts šis ķīmiskais uzbrukums.

Lielbritānija ir aicinājusi steidzami izmeklēt uzbrukumus Austrumgutas apgabalā un pāvests Francisks uzsvēris, ka nekas nevar attaisnot ķīmisko ieroču izmantošanu.

Duma ir pēdējā nemiernieku kontrolētā teritorija Austrumgutas apgabalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!