Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien atklāja, ka pret viņu sākta izmeklēšana saistībā ar citu izmeklēšanu, kas tiek veikta par Krievijas iespējamo iejaukšanos pērn notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās.

Tramps arī nosodīja ģenerālprokurora vietnieku Rodu Rozenšteinu, kuram uzticēta izmeklēšanas organizēšana.

ASV prezidents mikroemuāru vietnē "Twitter" rakstīja, ka "pret mani izmeklēšanu par Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktora Džeimsa Komija atlaišanu sācis cilvēks, kurš man teica atlaist FIB direktoru! Raganu medības".

"Pēc septiņu mēnešu ilgas izmeklēšanas un [dažādu amatpersonu] iztaujāšanas komitejās par manu "sadarbošanos ar Krieviju", neviens nav spējis parādīt jebkādus pierādījumus. Skumji!" rakstīja Tramps.

"Viltoto ziņu mediji nevar ciest, kad es izmantoju to, kas izrādījies mans ļoti spēcīgais līdzeklis - sociālie mediji - vairāk nekā 100 miljoni cilvēku [sekotāju]! Es varu tos [tradicionālos medijus] apiet," paziņoja ASV prezidents.

Rozenšteins iepriekš iekšējā ziņojumā ieteica Trampam atbrīvot no amata Komiju. Oficiāli, atlaižot Komiju, Tramps apgalvoja, ka viņa lēmuma iemesls ir tieši šis ziņojums, kas saistīts ar Komija dažas dienas publiskoto informāciju par FIB izmeklēšanu pret demokrātu kandidāti ASV prezidenta vēlēšanās Hilariju Klintoni.

Šī ir pirmā reize, kad oficiāli apstiprināta izmeklēšana pret Trampu. Iepriekš par to vēstīja ASV plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem.

Tramps tiek apsūdzēts par Komija atlaišanu, jo FIB direktors atteicās izbeigt izmeklēšanu pret bijušā nacionālās drošības padomnieka un Trampa sabiedrotā Maikla Flinna, kuram bijusi cieša saziņa ar Krievijas amatpersonām.

ASV prezidents ir noliedzis, ka mēģinājis ietekmēt izmeklēšanu, tomēr televīzijas intervijā iepriekš atzina, ka atlaida Komiju, domājot par Krievijas iespējamās ietekmes izmeklēšanu.

Īpašais prokurors Roberts Millers sācis izmeklēšanu pret Trampu par iespējamo tiesvedības un izmeklēšanas traucēšanu. Millera preses pārstāvis informēja, ka viņa komandā pašlaik ir 13 advokāti, kuriem pievienošoties vēl citi.

Trampa, kurš arī mēģina piesaistīt augsta ranga advokātus, komanda cenšas mazināt sabiedrības uzticību Milleram un novērst sabiedrības uzmanību no prezidenta juridiskajām problēmām.

Dažas ASV prezidentam pietuvinātas personas atklājušas, ka Tramps apsver iespējas izmantot savas pilnvaras un atlaist no darba Milleru un Rozenšteinu, tomēr analītiķi uzskata, ka tas būtu pašam Trampam nelabvēlīgs lēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!