Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Augstākā tiesa trešdien paziņoja par centriskā tiesneša Entonija Kenedija (attēlā) pensionēšanos, dodot ASV prezidentam Donaldam Trampam un Senāta republikāņu vairākumam iespēju aizpildīt vakanci, palielinot konservatīvo pārsvaru Augstākajā tiesā.

81 gadu vecais Kenedijs aizies pensijā jūlija beigās, teikts tiesas paziņojumā medijiem.

Entonijs Kenedijs ir Augstākās tiesas tiesnesis kopš 1988. gada, kad viņu šim amatam nominēja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans. Augstākajā tiesā ir deviņi tiesneši, kas tiek iecelti uz mūžu.

Lai gan Kenedijs Augstākajā tiesā ieturēja labējo pozīciju, viņš ir izrādījis liberālas tendences, kad viņa balss bija izšķiroša pilsonisko tiesību lietās.

Kenedijs ar savu centrisko nostāju Augstākajā tiesā bieži bija pa vidu starp četriem konservatīviem un četriem liberāliem tiesnešiem, un viņa balss bija izšķiroša lietās, kur konservatīvo un liberāļu viedokļi krasi atšķīrās.

"[Man] ir bijis vislielākais gods un privilēģija kalpot mūsu valstij federālajās tiesu iestādēs 43 gadus, no tiem 30 gadus Augstākajā tiesā," Kenedijs rakstīja savā atlūguma vēstulē.

Kenedijs izskaidroja savu aiziešanu ar vēlmi pavadīt vairāk laika kopā ar ģimeni.

Tramps jau ir iecēlis vienu Augstākās tiesas tiesnesi Nīlu Gorsaču, kurš stājās šajā amatā pirms nepilna gada.

Tramps uzskatīja Gorsača iecelšanu par vienu no galvenajiem sasniegumiem viņa prezidentūras pirmajā gadā. Bijušais apelācijas tiesas tiesnesis Gorsačs nomainīja konservatīvo Augstākās tiesas tiesnesi Antoninu Skaliju, kurš nomira 2016. gadā.

Gorsačs 1993. gadā bija tiesneša Kenedija personāla darbinieks.

Tramps trešdien paziņoja, ka process Kenedija nomaiņai "sāksies nekavējoties".

"Cerams, ka mēs izraudzīsimies kādu, kurš ir tikpat izcils" kā Kenedijs, sacīja Tramps.

"Mums ir lielisks saraksts ar ļoti talantīgiem un augsti izglītotiem, ļoti inteliģentiem, cerams, izciliem cilvēkiem. Es domāju, ka šis saraksts ir ļoti izcils," Tramps sacīja reportieriem, Baltajā namā pozējot fotogrāfijām kopā ar Portugāles prezidentu Marselu Rebelu di Souzu.

Tramps teica, ka viņš izraudzīsies jauno Augstākās tiesas tiesnesi no 25 potenciālo kandidātu saraksta, kuru viņš jau bija izmantojis, izraugoties Gorsaču.

Trampa nominētā kandidatūra būs jāapstiprina Senātam.

Kenedijam bija noteicošā loma daudzos Augstākās tiesas lēmumos, tai skaitā 2015. gada lēmumā par geju laulību legalizēšanu.

Tramps atzina, ka Kenedijs bija "dižs tiesnesis" un cilvēks, kas "parādījis lielisku redzējumu un lielisku sirdi, un mums viņa pietrūks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!