Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka ASV izstāsies no 2015. gadā noslēgtā Irānas kodollīguma.

"Irānas līgums ir defektīvs savā sirdī. Es šodien paziņoju, ka ASV izstāsies no Irānas kodollīguma," pavēstīja Tramps.

Pēc Trampa teiktā, Irānas kodollīgums bija "briesmīga, vienpusēja vienošanās", kas balstīta uz meliem.

Tramps norādīja, ka, "ja es ļautu līgumam palikt, tad drīz būtu kodolbruņošanās sacensība".

Vašingtona atjaunos visas sankcijas, kas tika noņemtas kodollīguma ietvaros, kā arī noteiks Teherānai visaugstākā līmeņa ekonomiskos ierobežojumus, paziņoja Tramps.

Irānas prezidents Hasans Ruhani Trampa lēmumu nodēvēja par "psiholoģisku karadarbību" pret Irānu un pavēstīja, ka, neskatoties uz ASV izstāšanos, Irāna paliks kodollīgumā ar pasaules lielvarām. Viņš norādīja, ka vēlētos apspriest Trampa lēmumu ar līgumu slēgušajām Eiropas, Krievijas un Ķīnas pusēm.

Francija, Vācija un Lielbritānija paudušas nožēlu par Trampa lēmumu, un Francijas prezidents Emanuels Makrons pavēstīja, ka "strādās kolektīvi" pie jauna plašāka Irānas līguma.

Savukārt Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu paziņoja, ka "Izraēla pilnībā atbalsta Trampa drosmīgo lēmumu".

Tikmēr Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons pavēstīja, ka ASV vēlas plašākas sarunas par jaunu Irānas līgumu.

Līgumu bez ASV un Irānas parakstījušas arī Krievija, Ķīna, Vācija, Lielbritānija un Francija, kuras iepriekš apliecinājušas, ka vēlas līgumu saglabāt.

Eiropas Savienība (ES) otrdien sarunās ar Teherānu no jauna pauda atbalsta kodollīgumam ar Irānu.

Lielbritānijas, Vācijas un Francijas pārstāvji, kā arī augsta ranga ES amatpersona Briselē tikās ar Irānas ārlietu ministra vietnieku Abasu Aragči un "izmantoja šo iespēju, no jauna apliecinot savu atbalstu tam, lai visas puses turpina pilnā mērā un efektīvi īstenot šo vienošanos", teikts ES paziņojumā.

ES ir gatava ievērot vienošanos, "kamēr Irāna ievēro savas saistības", pēc sarunām apliecināja avots Vācijas Ārlietu ministrijā. Arī "nākamajās dažās dienās ir svarīgi uzturēt kontaktus ar visām pusēm, lai novērstu nekontrolētu eskalāciju," piebilda avots.

Irānas prezidents Hasans Ruhani pirmdien pavēstīja, ka Irāna varētu palikt kodollīgumā ar pasaules lielvarām, arī ja ASV no tā izstājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!