Foto: AP/Scanpix

Pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps šonedēļ negaidīti atlaida Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Džeimsu Komiju, viņš noraidījis apgalvojumus, ka tas darīts izmeklēšanas pret viņu dēļ, jo nekādu izmeklēšanu neesot, ziņo BBC.

Atstādinātais Komijs vadīja izmeklēšanu par Krievijas iesaisti ASV vēlēšanās un iespējamo saikni starp Trampam pietuvinātām personām un Kremli. Tramps šo izmeklēšanu nodēvēja par maznozīmīgu "šarādi", ko gan jau iepriekš noliedzis Komija vietas izpildītājs Endrjū Makkabe.

Prezidents apgalvo, ka Komijs pats viņam teicis, ka viņš netiek izmeklēts. Vēlāk NBC kāds anonīms avots FIB gan uzsvēris, ka Komijs neko tādu nav varējis teikt. Tāpat Tramps sākotnēji apgalvoja, ka atlaist FIB direktoru viņam ieteicis ģenerālprokurora vietnieks Rods Rozenšteins, bet vēlāk viņš paziņoja, ka tas bijis pilnībā viņa paša lēmums.

BBC norāda, ka acīmredzami prezidents un viņa pārstāvji nesastrādājas, un viņš sākotnēji rīkojas vai ko paziņo, bet pēc tam viņa padotie cenšas šīs darbības paskaidrot. Turklāt to sarežģī apstāklis, ka Tramps pats savu viedokli bieži maina, nonākot pretrunās.

Tā, piemēram, Tramps iepriekš paguva paziņot, ka nevēlas apturēt izmeklēšanu saistībā ar Krieviju, bet gan to paātrināt. "Es vēlos saprast, vai sakarā ar vēlēšanām bijušas kādas problēmas, kurās iesaistīta Krievija vai kāda cita valsts. Es gribu, lai tā [izmeklēšana] ir spēcīga un ļoti laba, es gribu, lai tā notiek," viņš paziņoja. Savukārt tviterī šo pirmdien viņš rakstīja: "Krievijas-Trampa saiknes ir totāls izdomājums, kad gan šī nodokļu maksātāju sponsorētā šarāde beigsies?"

Baltais nams šonedēļ pat paguva paziņot, ka minētā izmeklēšana ir viena no mazākajām lietām, ar ko aizņemts FIB. Savukārt atlaistā biroja direktora vietas izpildītājs Endrjū Makkabe ceturtdien atzīmēja, ka tā ir "ļoti nozīmīga izmeklēšana". Viņš arī noliedza Baltā nama pārstāvju apgalvojumus, ka FIB darbinieki bija zaudējuši uzticību Komijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!