Foto: AP/Scanpix

Lai gan ASV prezidents Donalds Tramps saņēmis asu kritiku pat no savu atbalstītāju puses par to, ka nav izteicis nepārprotamu nosodījumu baltādainajiem rasistiem savā komentārā par vardarbību Virdžīnijas štata Šarlotsvilas pilsētā, Baltais nams svētdien paziņojis, ka viņa izteikumi attiecas gan uz baltādainajiem rasistiem, gan kukluksklaniešiem, gan neonacistiem.

Reaģējot uz notikumiem Šarlotsvilā, kur sestdien, automašīnai ietriecoties cilvēkos, kas protestēja pret baltādaino rasistu demonstrāciju, gāja bojā sieviete un tika ievainoti vēl 19 cilvēki, Tramps paziņoja, ka stingri nosoda "daudzu pušu naida, fanātisma un vardarbības kliedzošos demonstrējumus", un aicināja "ātri atjaunot likumību un kārtību un aizsargāt nevainīgas dzīvības".

Trampa paziņojums izpelnījies plašu kritiku par to, ka viņš tajā nav nosodījis baltādainos rasistus. Ar asiem paziņojumiem pēc sestdienas notikumiem nākuši klajā ASV Kongresa republikāņu politiķi un citi Trampa partijas biedri, bet demokrāti nosodījuši prezidentu, ka viņš nav konkrēti norādījis uz baltādainajiem rasistiem.

Ietekmīgais republikāņu senators Marko Rubio aicinājis Trampu atzīt Šarlotsvilas traģēdiju par baltādaino rasistu rīkotu terora uzbrukumu, bet cits republikāņu senators Orins Hečs tviterī aicinājis "saukt ļaunumu īstajā vārdā".

ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Herberts Makmāsters atzinis, ka notikušais "atbilst terorisma definīcijai".

"Jebkāds uzbrukums cilvēkiem nolūkā sēt bailes uzskatāms par terorismu," viņš sacījis raidsabiedrībai ABC.

Kā tikmēr norādījis Baltā nama pārsatāvis, prezidents "vakar savā paziņojumā ļoti stingri uzsvēris, ka nosoda jebkāda veida vardarbību, fanātismu un naidu". "Protams, tas attiecas arī uz baltādainajiem rasistiem, kukluksklaniešiem, neonacistiem un visiem ekstrēmistu grupējumiem," viņš piebildis.

Savukārt Trampa meita Ivanka tviterī paudusi visai noteiktu attieksmi pret Šarlotsvilas notikumiem.

"Sabiedrībā nedrīkst būt vieta rasismam, baltādaino pārākuma sludināšanai un neonacismam. Mums, amerikāņiem, visiem jābūt vienotai valstij," viņa rakstījusi.

ASV policija aizturējusi četrus cilvēkus, tai skaitā 20 gadus veco Ohaio štata iedzīvotāju Džeimsu Aleksu Fīldsu, kas tiek turēts aizdomās par automašīnas ietriekšanu protestētāju rindās. Atsevišķu izmeklēšanu šai lietā sācis gan Federālais izmeklēšanas birojs, gan Tieslietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!