Foto: AP/Scanpix

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps savā inaugurācijas pasākumā piektdien vēlējies vērienīgu militāro parādi ar tankiem un raķešu palaišanas iekārtām, bet armija šo ideju noraidījusi, no informētiem avotiem uzzinājis portāls "The Huffington Post".

Laikrakstam "The Washington Post" Tramps iepriekš atklāja, ka viņa inaugurācijā karavīri varētu soļot pa Pensilvānijas avēniju, bet debesīs virs Vašingtonas un Ņujorkas lidotu militārās lidmašīnas. "Ar to es domāju, ka mēs rādīsim savu armiju," Tramps citēts ceturtdien publicētā "The Washington Post" intervijā.

Savukārt vairāki avoti, kas saistīti ar Trampa inaugurācijas pasākumu organizēšanu "The Huffington Post" atklājuši, ka Tramps savu pirmo dienu armijas virspavēlnieka titulā vēlējies atzīmēt ar ASV neierastu smagā militārā ekipējuma demonstrēšanu.

Video: Vašingtonā gatavojas Trampa inaugurācijai

Inaugurācijas organizatoru komanda gribējusi pasākumā iekļaut arī tankus un raķešu palaišanas iekārtas. "Viņi patiešām domāja par Sarkanā laukuma, Ziemeļkorejas stila parādi," laikrakstam atklāja avots, velkot paralēles ar agresīvajām spēka demonstrēšanas parādēm Maskavā un Phenjanā.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Armija, kas parasti cieši sadarbojas ar prezidenta inaugurācijas komiteju, šādu lūgumu noraidījusi, starp atteikuma iemesliem minot arī bažas par bojājumiem, ko smagā tehnika varētu nodarīt ielu segumam.

ASV Aizsardzības ministrija laikrakstam atteikusies komentēt, vai inaugurācijas ceremonijai ir pieprasīti tanki un mobilās raķešu iekārtas, aicinot to jautāt Trampa komandai. Jaunievēlētā prezidenta padomnieks Boriss Epšteins pastāstīja, ka inaugurācijas komiteja cieši sadarbojās ar militāristiem, lai Trampa inaugurācijas ceremonijai nodrošinātu "atbilstošu godu", raksta "The Haffington Post". Savukārt par armijas atbalsta "specifiskiem aspektiem" viņš ieteica vērsties Aizsardzības ministrijā.

Militārā aviācija būs

Pentagons nav noraidījis visas Trampa idejas, atzīmē medijs. Pēc jaunievēlētā līdera pieprasījuma inaugurācijas laikā paredzēti pieci militārie pārlidojumi ar 20 lidaparātu piedalīšanos, apstiprināja iestāde.

Gaisa spēki iesaistīs četras lidmašīnas: F-35, F-16, F-22 un F-15E. Savukārt flote nodrošinās četru F/A-18 iznīcinātāju lidojumus. No armijas puses piedalīsies četri "Black Hawk" helikopteri, bet jūras kājniekus pārstāvēs četri V-22 "Ospray" helikopteri. Tikmēr krasta apsardze izrādīšot četrus MH-65 glābšanas helikopterus. Lidaparātu skaits un veids gan var tikt mainīts atkarībā no laikapstākļiem, piebilst Pentagona pārstāvis Džemijs Deiviss.

Foto: Reuters/Scanpix

Militārie lidojumi nav tipiski ASV prezidentu inaugurācijas pasākumos. Baraka Obamas amata stāšanās ceremonijās nebija iesaistīti nekādi armijas lidaparāti, laikrakstam apstiprina Aizsardzības ministrijā.

Prezidents Džordžs Bušs izmantoja militāros lidojumus ceremonijā divas dienas pirms savas inaugurācijas amatā 2001. gadā. Ronalds Reigans plānoja lidojumus savā otrajā inaugurācijā 1985. gadā, bet tie nenotika, skaidro ministrijā. Pirms tam militārās lidmašīnas lidoja Harija Trumena inaugurācijas pasākumā 1949. gadā.

Tradicionāli militāristiem ir nozīmīga loma ASV prezidentu inaugurācijās, bet tā nav saistīta ar smagā ekipējuma izrādīšanu. Armija parasti nodrošina orķestri, godasardzi un artilērijas zalves, skaidro medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!