Foto: Reuters/Scanpix

ASV miljardieris Donalds Tramps, kurš ir vienīgais pretendents ASV prezidenta vēlēšanām no Republikāņu partijas, pirmdien solīja "apturēt imigrāciju" no valstīm, kas saistītas ar teroraktiem pret ASV vai to sabiedrotajiem.

Tramps nāca klajā ar šo solījumu vienu dienu pēc slaktiņa, kuru geju naktsklubā Floridas štata Orlando pilsētā sarīkoja afgāņu izcelsmes ASV pilsonis.

"Kad es tikšu ievēlēts [par prezidentu], es apturēšu imigrāciju no tām pasaules zonām, kur ir pierādīta terorisma vēsture pret Savienotajām Valstīm, Eiropu vai mūsu sabiedrotajiem, līdz mēs pilnībā sapratīsim, kā izbeigt šos draudus,” teica Tramps, Ņūhempšīras štata Mančesteras pilsētā sakot runu par nacionālo drošību.

"Mēs nevaram turpmāk ļaut ieplūst mūsu valstī tūkstošiem cilvēku, no kuriem daudziem ir tāds pats domāšanas process kā šim mežonīgajam slepkavam,” sacīja Tramps.

Tramps izteica pārmetumu Hilarijai Klintonei, kurai ir vislabākās izredzes kļūt par Demokrātu partijas kandidāti ASV prezidenta vēlēšanām, sakot, ka viņa cenšas paplašināt imigrāciju un valsts bēgļu programmu, lai ielaistu ASV vairāk sīriešu.

"Klintone grib atļaut radikāliem islāma teroristiem ieplūst mūsu valstī,” sacīja Tramps, uzsverot, ka šādi ekstrēmisti ir paverdzinājuši sievietes un slepkavojuši homoseksuāļus.

"Imigrācija ir privilēģija, un mums nevajadzētu ielaist šajā valstī nevienu, kas neatbalsta mūsu kopienas,” teica Tramps.

Runājot par Orlando šāvēju, kurš bija dzimis Ņujorkā afgāņu vecāku ģimenē, Tramps sacīja, ka "vienīgais iemesls, kāpēc šis slepkava vispār bija Amerikā, bija tas, ka mēs atļāvām te ierasties viņa ģimenei”.

"Mums ir nefunkcionējoša imigrācijas sistēma, kas neļauj mums zināt, ko mēs ielaižam mūsu valstī,” viņš piebilda.

Tramps pirms sešiem mēnešiem bija aicinājis aizliegt musulmaņu imigrāciju ASV.

Pirmdien teiktajā runā Tramps arī pauda atbalstu Amerikas geju kopienai pēc svētdien Orlando naktsklubā notikušās apšaudes, kurā gājuši bojā 50 cilvēki, ieskaitot šāvēju.

"Šis ir ļoti tumšs brīdis Amerikas vēsturē,” sacīja Tramps.

"Tas ir trieciens mūsu kā nācijas sirdij un dvēselei,” viņš piebilda.

"Tas ir uzbrukums brīvu cilvēku spējai dzīvot savu dzīvi, mīlēt, ko viņi vēlas, un paust savu identitāti,” teica Tramps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!