ASV republikāņu Baltā nama kandidāts Donalds Tramps svētdien solījis ievēlēšanas gadījumā atzīt Jeruzalemi par Izraēlas nedalāmo galvaspilsētu.

To Tramps paziņoja, Ņujorkā tiekoties ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu.

"Tramps apliecināja, ka Jeruzaleme ir bijusi mūžīga ebreju tautas galvaspilsēta vairāk nekā 3000 gadu, un Trampa administrācijas Savienotās Valstis beidzot pieņems ieilgušo Kongresa mandātu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas valsts nedalāmu galvaspilsētu," norādīts Trampa kampaņas paziņojumā.

Izraēla okupēja Jeruzalemes austrumdaļu 1967.gadā Sešu dienu kara laikā. 1980.gadā Izraēla šo teritoriju anektēja, pasludinot visu Jeruzalemi par Izraēlas apvienoto galvaspilsētu.

ASV un vairums citu ANO dalībvalstu nav atzinušas šo aneksiju, uzskatot, ka tās statuss jāizlemj miera sarunās ar palestīniešiem.

ASV Kongress 1995.gada oktobrī pieņēma likumu, aicinot atzīt nedalāmu Jeruzalemei par Izraēlas galvaspilsētu un sankcionēt finansējumu par ASV vēstniecības pārcelšanu no Telavivas uz Jeruzalemi. Neviens ASV prezidents gan nav īstenojis šo likumu, uzskatot, ka tas ierobežo izpildvaras pilnvaras pār ārpolitiku.

Netanjahu birojs nāca klajā ar paziņojumu par tikšanos ar Trampu, tomēr republikāņu politiķa solījums tur nebija minēts.

"Premjerministrs Netanjahu ar Trampa kungu apsprieda jautājumus, kas saistīti ar Izraēlas drošību un tās centieniem panākt stabilitāti un mieru Tuvajos Austrumos," pavēstīja Izraēlas premjerministra birojs.

Trampa kampaņas paziņojumā bija uzsvērts, ka viņa administrācija nodrošinās Izraēlu ar "ārkārtīgu stratēģisko, tehnoloģisko un militāro sadarbību". tikšanās laikā apspriesta arī vienošanās par Irānas kodolprogrammu, cīņa pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", kā arī Izraēlas pieredze ar drošības žogu, kas atdala Izaraēlu no Jordānas rietumkrasta teritorijām. Tramps ievēlēšanas gadījumā ir solījis būvēt mūri uz robežas ar Meksiku.

Ar Netanjahu Ņujorkā tikās arī demokrātu prezidenta amata kandidāte Hilarija Klintone. Viņas kampaņas paziņojumā apstiprināts Klintones atbalsts ievērojamajai ASV militārajai palīdzībai Izraēlai, par ko nesen panākta vienošanās.

Paziņojumā arī uzsvērts, ka abas valstis sadarbosies, lai nodrošinātu vienošanās par Irānas kodolprogrammu izpildi. Klintone arī solījusi palīdzēt Izraēlai cīņā pret terorisma draudiem un atbalstīt divu valstu risinājumu attiecībā uz Izraēlas - palestīniešu attiecībām, kur risinājums jāpanāk iesaistītajām pusēm. Divu valstu risinājums garantētu "Izraēlas kā drošas un demokrātiskas ebreju valsts nākotni ar atzītām robežām un dotu palestīniešiem neatkarību, suverenitāti un cieņu".

Pēdējās nedēļās Vašingtona ir pastiprinājusi kritiku pret Izraēlu saistībā pastiprinātu ebreju apmetņu būvniecību Austrumjeruzalemē un Jordānas rietumkrastā, brīdinot, ka tas sagraus tuvo Austrumu miera procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!