Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps Jaungada pirmajā dienā tviterī draudējis pilnībā izbeigt jau šobrīd apturēto palīdzību Pakistānai, apsūdzot Islamabadu vardarbīgu ekstrēmistu atbalstīšanā, un vienlaikus paziņojis, ka Irāna "izgāzusies visos līmeņos" un tās tauta ir "izsalkusi pēc brīvības".

"Amerikas Savienotās valstis muļķīgā kārtā pēdējo 15 gadu laikā piešķīrušas Pakistānai vairāk nekā 33 miljardus dolāru, bet viņi mums nav devuši nekā, vienīgi melojuši un blēdījušies, turot mūsu līderus par muļķiem," viņš paziņojis savā pirmajā 2018. gada tvītā. "Viņi devuši drošu patvērumu teroristiem, kurus mēs vajājam Afganistānā. (..) Nu ir diezgan!"

Pagājušajā nedēļā laikraksts "New York Times" vēstīja, ka Trampa administrācija nopietni apsver iespēju nepiešķirt Islamabadai 255 miljonu dolāru palīdzību, kas jau apturēta, ņemot vērā Pakistānas nepietiekamos panākumus teroristisko grupējumu apkarošanā.

Kopš Trampa stāšanās amatā ASV un Pakistānas attiecības krasi pasliktinājušās. Augustā ASV prezidents apsūdzēja Pakistānu, ka tā nereti dod patvērumu "haosa, vardarbības un terora aģentiem", bet novembrī vienreiz jau lika saprast, ka palīdzība Islamabadai var tikt apturēta.

Pakistāna šīs Vašingtonas apsūdzības noliedz.

Pievēršoties Irānai, kur kopš ceturtdienas turpinās plašas protesta akcijas, Tramps paziņojis, ka šai valstī "pienācis laiks pārmaiņām".

"Irāna ir izgāzusies visos līmeņos, neraugoties uz briesmīgo darījumu, ko ar to noslēgusi Obamas administrācija", viņš rakstījis, norādot uz kodolvienošanos, kas noslēgta Teherānas un pasaules lielvaru starpā ASV demokrātu prezidenta Baraka Obamas laikā.

"Dižā Irānas tauta daudzus gadus tikusi apspiesta. Viņi ir izsalkuši gan pēc pārtikas, gan pēc brīvības. Līdz ar cilvēktiesībām Irānai laupīta arī pārticība. Pienācis laiks pārmaiņām!" tvītojis ASV prezidents.

"Despotiski režīmi nevar pastāvēt mūžīgi, un nāk diena, kad Irānas tautai jāizdara izvēle," paziņojis Tramps, citējot pats savu runu ANO Ģenerālās asamblejas sesijā septembrī.

Irānas prezidents Hasans Ruhani savukārt atbildējis, ka ASV līderis, kurš "ar visu savu būtni noskaņots pret Irānas nāciju, nav tiesīgs simpatizēt protestētājiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!