NATO ir novecojusi alianse, kas nav apgrūtinājusi sevi ar cīņu pret terorismu, svētdien publicētā intervijā laikrakstiem "Bild" un "The Times" paziņojis jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps, pēc britu referenduma prognozējot arī citu valstu izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

"NATO ir problēmas. Tā ir novecojusi, jo tā tika iecerēta pirms daudziem, daudziem gadiem," uzsvēra Tramps.

Viņš arī atkārtoja pirmsvēlēšanu kampaņas laikā teikto, ka alianses dalībvalstis pietiekami daudz līdzekļu nevelta aizsardzībai.

"Mums ir jāaizstāv šīs valstis, bet daudzas no tām nemaksā tik, cik tām vajadzētu," viņš paziņoja, piebilstot, ka tas ir "ļoti negodīgi pret Savienotajām Valstīm".

"Neskatoties uz to, NATO man ir ļoti svarīga. Tur ir piecas valstis, kas maksā tik, cik tām būtu jāmaksā. Piecas. Tas nav daudz," uzsvēra jaunievēlētais ASV prezidents.

Šim Trampa paziņojumam pirmdien piekrišanu paudis arī Kremlis.

"NATO patiešām ir [pagātnes] palieka, un mēs tam piekrītam. Mēs sen esam runājuši par mūsu uzskatiem par šo organizāciju, kuras sistēmiskais mērķis ir konfrontācija," žurnālistiem sacīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Tā kā NATO ir orientēta uz konfrontāciju, visa tās struktūra ir pakārtota konfrontācijas ideāliem, nez vai to var nosaukt par mūsdienīgu organizāciju, kas atbilst stabilitātes, vienmērīgas attīstības un drošības idejām," piebilda Peskovs.

Intervijā "The Times" Tramps arī slavēja britu referendumā pieņemto lēmumu izstāties no ES.

""Brexit" beigās būs lieliska lieta," viņš prognozēja, atbalstot domu nekavējoties sākt sarunas par tirdzniecības līguma slēgšanu ar Lielbritāniju.

"Mēs strādāsim ļoti smagi, lai to panāktu ātri un pareizi," par šādu tirdzniecības līgumu sacīja jaunievēlētais ASV prezidents, apstiprinot, ka drīz pēc savas inaugurācijas 20. janvārī tiksies ar Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju.

Tramps intervijā prognozēja, ka arī citas ES valstis sekos britu piemēram, izstājoties no bloka.

"Es domāju, ka tautas vēlas (..) pašas savu identitāti, ja jūs jautājat man (..) es domāju, ka citas izstāsies," norādīja Tramps.

Tramps intervijā "The Times" arī kritizēja Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kura pieļāvusi "katastrofisku kļūdu", ļaujot viņas vadītajā valstī ienākt nelegālajiem imigrantiem. Viņš gan vienlaicīgi atzina, ka jūt lielu cieņu pret Vācijas kancleri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!