Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps un Krievijas prezidents Vladimirs Putins kopīgā paziņojumā pauduši gatavību iznīcināt teroristisko organizāciju “Daesh”, kā arī pauduši vienprātību, ka Sīrijas konfliktam nav iespējams militārs risinājums, sestdien vēsta “RIA Novosti”.

Abu lielvalstu līderi apliecinājuši uzticību Sīrijas "suverenitātei, neatkarībai, vienotībai, teritoriālajai vienotībai," saskaņā ar ANO Drošības padomes rezolūciju.

Tramps un Putins apstiprinājuši, ka galīgais Sīrijas konflikta risinājums jārod Ženēvas procesa ietvaros, kas ietver "pilnīgu rezolūcijas izpildi, ietverot konstitucionālo reformu un brīvas un taisnīgas vēlēšanas, ko uzrauga ANO, ievērojot visaugstākos starptautiskos standartus, caurspīdīgumu, dodot visiem sīriešiem, tostarp diasporas locekļiem, tiesības tajās piedalīties".

Prezidenti apliecinājuši Krievijas un Sīrijas kopīgos veiksmīgos centienus, novēršot bīstamus ASV un Krievijas karavīru savstarpējos incidentus, kas ļāvis pēdējos mēnešos "būtiski palielināt "Daesh" zaudējumus".

Paziņojumā Tramps un Putins aicinājuši visas ANO valstis tuvākajos mēnešos palielināt savu ieguldījumu palīdzībā Sīrijai.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs "RIA Novosti" pastāstījis, ka kopīgo paziņojumu abu valstu eksperti gatavojuši uz Putina un Trampa tikšanos Danangām Vjetnamā, un sestdien to saskaņojuši Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons.

Jau vēstīts, ka pēc vairāku dienu intensīviem minējumiem par Trampa un Putina iespējamām sarunām abi līderi piektdien Danangā, Vjetnamā, Āzijas un Klusā okeāna valstu samita svinīgajās vakariņās tikai sasveicinājušies, paspiežot viens otram roku.

Tramps iepriekš izteicies, ka cer Vjetnamas vizītes gaitā tikties ar Putinu, lai varētu pārliecināt Krievijas līderi par labu atbalsta sniegšanai Ziemeļkorejas kodolkrīzē.

Svinīgajās vakariņās piektdienas vakarā abi līderi sarokojās un tad pozēja fotogrāfiem kopā ar citiem reģiona līderiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!