Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paturēja spēkā atteikšanos Irānai piemērot sankcijas, tomēr aicināja Savienoto Valstu sabiedrotos Eiropā palīdzēt izlabot 2015. gadā panāktās Irānas kodolvienošanās trūkumus, pretējā gadījumā draudot aiziet no šī līguma.

"Neskatoties uz spēcīgu tieksmi, es vēl neesmu atsaucis Savienotās Valstis no Irānas kodolvienošanās," paziņoja prezidents, vēl uz 120 dienām atsakoties piemērot Irānai sankcijas.

"Tā vietā esmu ieskicējis divus iespējamus ceļus - izlabot katastrofiskos trūkumus, vai arī Savienotās Valstis aizies" no kodolvienošanās, uzsvēra Tramps.

"Tā ir pēdējā iespēja," brīdināja Tramps.

Baltā nama amatpersonas ir norādījušas, ka šī ir pēdējā reize, kad Tramps nolemj atturēties no sankciju piemērošanas.

Tramps vēloties, lai Vašingtonas sabiedrotie Eiropā izmanto laiku līdz nākamajam beigu termiņam un vienojas par stingrāku ierobežojumu ieviešanu, pavēstīja augsta ranga Baltā nama amatpersona.

Piektdiena bija noteikta kā beigu termiņš, līdz kuram Trampam bija jāizlemj, vai paturēt spēkā atteikšanos no Irānas sankciju piemērošanas.

ASV Finanšu ministrija tomēr piemērojusi atsevišķas sankcijas 14 Irānas fiziskām un juridiskām personām.

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni vēl ceturtdien atzina, ka Irānas kodolvienošanās darbojas.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs savukārt uzsvēra, ka Irānas solījums ierobežot kodolprogrammu ir atkarīgs no tā, vai ASV pildīs vienošanās nosacījumus.

Atšķirībā no ASV, kas vēlas pārskatīt kodolvienošanos, ES uzstāj uz vienošanās īstenošanas turpināšanu.

2015. gadā noslēgtā kodolvienošanās paredz starptautisko sankciju atcelšanu un Irānas kodolprogrammas ierobežošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!