Foto: AFP/Scanpix/LETA

Baltais nams ASV Kongresam nosūtījis budžeta plānu, pieprasot palielināt aizsardzības budžetu par aptuveni sešiem miljardiem ASV dolāru (ap 5,2 miljardiem eiro), kas nepieciešami, lai segtu "ārkārtas" izdevumus, tostarp raķešu aizsardzības programmai un papildu karavīru nosūtīšanai uz Afganistānu, raksta militārais portāls "Janes".

Ārkārtas prasībā iekļauts 2,1 miljarda ASV dolāru pieprasījums jauna raķešu pārtveršanas lauka izbūvei Aļaskas Grīlijas bāzē. Tas ietver 20 uz sauszemes bāzētu pārtvērēju, 16 standarta pārtvērēji, kādus izmanto ASV Jūras spēku "Aegis" ballistisko raķešu sistēmās, 500 "THAAD" sistēmu pārtvērēji, kā arī citi raķešu pārtveršanas sistēmu elementi.

Aptuveni 840 miljonus ASV dolāru Baltais nams vēlas tā dēvētajai "kombinētajai raķešu atpazīšanai, satriekšanai un aizsardzībai", tostarp 147 Patriot (PAC-3 MSE) pretgaisa un pretraķešu pārtvērējiem. Nepilnus 700 miljonus savukārt plānots izmantot vadāmo raķešu iznīcinātājkuģu "USS John S McCain" un "USS Fitzgerald" remontam. Abi savstarpēji nesaistītos incidentos šogad Klusajā okeānā saskrējās ar tirdzniecības kuģiem.

Šis budžeta palielinājums tiek vērtēts kā mēģinājums pastiprināt savas spējas pret Ziemeļkorejas draudiem. Slēgtā komunisma citadele šogad izmēģinājusi dažādas raķetes, to skaitā arī starpkontinentālo ballistisko raķeti "Hwasong-14".

ASV prezidents Donalds Tramps arī lūdzis nepilnu miljardu papildu 3500 karavīru nosūtīšanai uz Afganistānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!