Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ierasti elitāros un starptautiski reprezentablākos amerikāņu medijus dēvē par "fake news" jeb viltus ziņām, kamēr vairākkārt norādījis, ka pats seko līdzi un par īstām ziņām atzīst tikai telekanāla "Fox News" sižetus. Pēc Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina kopīgās preses konferences pirmdien "Fox" žurnālisti gan bijuši neierasti kritiski, atzīmē "Politico".

Tūlīt pēc preses konferences "Fox Business" raidījuma vadītājs Neils Kavuto Trampa uzstāšanos līdzās Putinam nodēvēja par "pretīgu". Viņš Trampa nostāšanos pret ASV izlūkdienestiem un paša Tieslietu departamentu attiecībā uz iestāžu paziņojumiem, ka Krievija iejaukusies 2016. gada prezidenta vēlēšanās komentēja, norādot, ka prezidents "ļāva cilvēkam [Putinam] tikt cauri ar visu šo un pat neveltīja viņam maigu kritiku. Tas mūs ļoti atmet atpakaļ."

Viņa uzaicinātais raidījuma viesis, bijušais Ronalda Reigana administrācijas ierēdnis Marks Veinbergs savukārt paziņoja, ka "Putins uzvarēja". "Tramps zaudēja iespēju izsaukt [Krieviju] ārā bez jebkādiem nosacījumiem. Viņš izvairījās no jebkādas iespējas to izdarīt un zaudēja iespēju, kādu viņš vairs nekad neiegūs," skaidroja Veinbergs.

Savukārt nedēļas nogales raidījuma cikla "Fox & Friends" vadītāja un ASV vēstnieka Krievijā Džona Hantsmena meita Ebija ietvītojusi skarbu komentāru: "nevienas pārrunas nav tā vērtas, lai zem autobusa pasviestu savu tautu un valsti".

Par Trampa vēlmi izpatikt Putinam un nostāšanos pret paša vadītās valsts izmeklēšanas iestādēm bijuši šokēti ne tikai Trampa opozicionāri, bet arī daudzi republikāņi, tostarp tādi, kuri līdz šim atbalstījuši vai centušies racionāli skaidrot prezidenta rīcību.

Daudzus šokējis arī Trampa ierosinājums abām valstīm sadarboties kiberdrošības jautājumos. Turklāt tieši pagājušajā nedēļā īpašā izmeklētāja Roberta Millera komanda identificēja un norādīja 12 Krievijas pilsoņus, kuri iesaistījušies Demokrātiskās partijas Nacionālās komitejas datorsistēmu uzlaušanā 2016. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!