Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien ietvītojis, ka transseksuāli cilvēki nekādā veidā nevarot dienēt ASV spēkos, skaidrojot, ka militārie eksperti viņam norādījuši uz lielajiem medicīnisko izdevumu tēriņiem un traucējumiem, ko šādi cilvēki radot.

"Pēc konsultācijām ar maniem ģenerāļiem un militārajiem ekspertiem, lūdzu, esiet informēti, ka ASV valdība nepieņems un neatļaus transseksuāļiem dienēt ASV Bruņotajos spēkos nekādā veidā," trešdienas rītā tvītoja Tramps. Viņš citā tvītā skaidro: "Mūsu spēkiem jākoncentrējas uz sakaujošu un vispārēju uzvaru, ko nedrīkst traucēt ārkārtīgi lieli medicīniskie izdevumi un traucēkļi, ko transpersonas bruņotajos spēkos rada."

Tikai pērn viņa priekšgājējs Baraks Obama pirmoreiz ļāva transpersonām oficiāli dienēt ASV Bruņotajos spēkos. Jau šī gada jūnijā aizsardzības ministrs Džeims Matiss piekrita transseksuāļu rekrutēšanu atlikt par sešiem mēnešiem. Vairāki republikāniskās partijas pārstāvji izteikuši klaju opozīciju viņiem vispār dienēt armijā.

BBC atzīmē, ka atklātiem gejiem un lezbietēm dienēt ASV Bruņotajos spēkos ļauts tikai kopš 2011. gada. Līdz tam viņi faktiski varēja dienēt un dienēja, ievērojot tā dēvēto "neprasi-nestāsti" politiku.

Domnīcas "Palm Center" vadītājs Ārons Belkins medijam norāda, ka tā vairākas desmitgades tikai kaitēja militārajiem spēkiem. Turklāt Trampa politikas rezultāts būs tāds, ka arī transpersonas turpinās dienēt, taču ievēros "neprasi-nestāsti" politiku. "Nav saprotams, kāpēc prezidentam to vajadzēja atgriezt attiecībā uz transpersonām, kad viss liecina par to, ka iekļaujošā politika palīdz Bruņotajiem spēkiem, kamēr diskriminācija tiem kaitē," saka Belkins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!