Tieši pirms trim gadiem, 2014. gada 17. jūlijā, plkst. 16.20 Ukrainas austrumos notrieca "Malaysian Airlines" pasažieru laineri, nogalinot visus 298 tajā esošos pasažierus un apkalpes locekļus. Lai gan visai drīz līdzās citām versijām izskanēja iespēja, ka Krievijas atbalstītie kaujinieki lidmašīnai trāpījuši ar "Buk" izšautu pretgaisa raķeti, sajaucot "Boeing 777" ar ukraiņu spēku lidmašīnu, kas vēlāk starptautiskā izmeklēšanā arī tika pierādīts, vainīgie joprojām ir uz brīvām kājām.

Visu mirušo – 189 Nīderlandes pilsoņu, 44 Malaizijas pilsoņu, 27 Austrālijas pilsoņu, 12 Indonēzijas pilsoņu, 10 Lielbritānijas pilsoņu, kā arī četru Vācijas, četru Beļģijas, trīs Filipīnu, viena ASV, viena Kanādas, viena Jaunzēlandes, viena Ķīnas un viena Īrijas pilsoņa – tuvinieki vēlas atbildes un vēlas vainīgo noskaidrošanu. Līdz šim vainu soctīklā "VKontakte" uzņēmās, bet vēlāk ierakstu dzēsa tikai Krievijas atbalstīto kaujinieku komandieris Igors Girkins.

Jau 2015. gada oktobrī Nīderlandes eksperti nāca klajā ar secinājumu, ka lidmašīnu notriekusi Krievijā izgatavota raķete, un iezīmēja teritoriju, no kuras tā varētu būt izšauta. Vēlāk neatkarīgu izmeklētāju komanda "Bellingcat" noskaidroja precīzu ieroci, ar kuru noziegums pastrādāts.

Kā šajā gadadienā publiskotajā ziņojumā norāda "Bellingcat" komanda, izmeklēšanu ļoti atvieglojusi brīvi pieejama un pārbaudāma informācija. Tā ļāva noskaidrot precīzu ceļu, kā "Buk" nonāca laukā, no kura tika izšauta raķete, kas organizēja sistēmas transportēšanu, un no kurienes Krievijā "Buk" ieradās, izpētot konkrētā ieroča vēsturi līdz pat 2010. gadam. Izmeklēšanā palīdzēja gan televīzijas sižeti, gan satelītattēli, gan ukraiņu un krievu karavīru soctīklu ieraksti

Savukārt pērn septembrī ar galējo izmeklēšanas ziņojumu nāca klajā Apvienotā izmeklēšanas komanda, kurā kopā strādā Nīderlandes Ģenerālprokurora birojs, Nīderlandes Nacionālā policija, kā arī Austrālijas, Beļģijas, Malaizijas un Ukrainas tiesībsargājošās institūcijas. Ziņojums vēlreiz apstiprināja, ka lidmašīna notriekta ar "Buk" izšautu raķeti, "Buk" ievests Ukrainā no Krievijas īsi pirms uzbrukuma un izvests uzreiz pēc tā, turklāt raķete izšauta no Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolētas teritorijas.

Par spīti "Bellingcat" un neatkarīgu ekspertu savstarpēji tieši nesaistītajām izmeklēšanām, kurās noskaidroti liktenīgā reisa "MH17" notriekšanas apstākļi, Krievija līdz šim ir centusies jaukt gaisu, radot neskaitāmas pat savstarpēji konfliktējošas versijas, kuru mērķis ir noraidīt jebkādu atbildību par 298 cilvēku nāvi.

Piemiņas pasākumā 13. jūlijā Malaizijas transporta ministrs Datuks Tiongs medijiem norādīja, ka izmeklēšanas laikā iztaujāti vairāk nekā 200 cilvēki, un šī gada beigās vai nākamā gada sākumā viņš paredz pirmo oficiālo apsūdzību celšanu pret konkrētām personām. "Mēs gribam, lai raķetes palaidējs pats iznāk priekšā un pasaka, kas todien notika. Notikušais ir traģisks incidents, un mēs vēlamies garantēt taisnības noskaidrošanu upuru ģimenēm," viņa teikto pārstāsta "Radio Brīvā Eiropa".

Pirms dažām nedēļām Nīderlandes Ārlietu ministrija savukārt paziņoja, ka visi apsūdzētie tiks tiesāti Nīderlandes tiesās. Par to vienojošās visas izmeklēšanā iesaistītās valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!