Foto: Reuters/Scanpix
Tuaregu nemiernieki svētdien paziņoja, ka ir pārņēmuši kontroli leģendārajā Mali tuksneša pilsētā Timbuktu, kas bija pēdējais valdības bastons Mali ziemeļos.

Paziņojot par "Mali okupācijas beigām", AzavadasNacionālā atbrīvošanas kustība (MNLA), kas cīnās par neatkarīgu tuaregu mājvietu reģionā, norādīja, ka garantēs "kārtību un pārvaldību".

Timbuktu, kas ir vēsturiski slavens tirdzniecības centrs, bija pēdējā lielākā pilsēta Mali ziemeļos, kas vēl nebija kritusi tuaregu nemiernieku un islāmistu kaujinieku.

Tuaregu ienākšanu pilsētā apstiprināja arī vietējie Timbuktu iedzīvotāji. No šāviņa gājis bojā kāds gados jauns civiliedzīvotājs.

Timbuktu, kur dzīvo apmēram 50 tūkstoši cilvēku, ir iekļauta Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pasaules mantojuma vietu sarakstā ar nosaukumu "Tuksneša pērle".

MNLA atkārtoti uzsvēra, ka tai "man nekāda sakara ar jebkādām islāmistu grupām", bet tās vienīgais mērķis ir Azavadas reģions, tā iedzīvotāji un brīvība.

Mali militārā hunta, kas 22.martā valsts apvērsumā gāza šīs Rietumāfrikas valsts prezidentu Amadu Tumani Turi, svētdien solīja valsts konstitūcijas stāšanos spēkā un visu valsts institūciju atjaunošanu pirms tiek nodota vara civilai pārvaldei, kas ievēlēta demokrātiskās vēlēšanās, teica pučistu izveidotās Nacionālās komitejas demokrātijas un valsts atjaunošanai (CNRDRE) vadītājs kapteinis Amadu Sanogo.

15 Rietumāfrikas valstu apvienība ECOWAS nosodīja Mali puču un pieprasīja nekavējoties atjaunot konstitucionālo iekārtu, draudot ar sankcijām, tostarp robežu slēgšanu, ja hunta varu nenodos civilās rokās līdz svētdienas pusnaktij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!