Foto: Reuters/Scanpix

Vairāki tūkstoši sieviešu melnās drēbēs otrdien izgāja demonstrācijās Polijas lielpilsētās, aizstāvot tiesības uz abortiem, kuras tiekot ierobežotas pašreizējās konservatīvās valdības laikā.

Demonstrantu skaits bija ievērojami mazāks nekā pirms gada, kad šādās demonstrācijās bija izgājušas desmitiem tūkstoši sieviešu, pamudinot parlamentu noraidīt likumprojektu par gandrīz pilnīgu abortu aizliegšanu.

Varšavā, kur lija lietus, sievietes nesa plakātus ar uzrakstiem "Sieviešu tiesības ir cilvēktiesības" un "Poļu sievietes cīņā".

Mazākas demonstrācijas notika Polijas ziemeļu pilsētās Gdaņskā un Ščecinā, valsts vidienes pilsētā Lodzā un dienvidrietumu pilsētā Katovicē.

Pašlaik spēkā esošs likums, kas tika pieņemts 1993.gadā, aizliedz abortus, izņemot gadījumus, ja ir notikusi izvarošana vai incests, ja grūtniecība apdraud mātes veselību, vai ja embrijs ir nopietni deformēts.

Pērn parlamenta deputāti noraidīja likuma projektu par gandrīz pilnīgu abortu aizliegumu. Abortu pretinieki sagatavoja jaunu likuma projektu, kas tālāk ierobežotu abortu pieejamību, bet parlaments to vēl nav apspriedis.

Polijā, kur ir 38 miljoni iedzīvotāju, gadā tiek izdarīti mazāk nekā 2000 legālu abortu. Sieviešu tiesību organizācijas lēš, ka 100 000 līdz 150 000 abortu gadā tiek izdarīti nelegāli vai ārvalstīs.

Otrdienas protesti bija vērsti arī pret maijā pieņemtu likumu, kas paredz, ka ārkārtas kontracepcijas tabletes tiek pārdotas tikai pēc receptēm, kā arī pret valdības lēmumu pārtraukt finansējumu mākslīgajai apaugļošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!