Foto: AP/Scanpix/LETA

Vairāki somu uzņēmēji otrdien parakstījuši nodomu protokolu par tuneļa izbūvi starp Tallinu un Helsinkiem, atsaucoties uz "Helsingin Sanomat", ziņo "Postimees". Viens no tuneļa projekta izstrādātājkompānijas "Rovio" īpašniekiem Pīters Vesterbaks paziņojis, ka esot gan plāns investoru piesaistei, gan būvniecības grafikam.

Vesterbaks atklāja, ka kopumā tuneļa būvniecības izmaksas varētu sasniegt 15 miljardus eiro, un šo summu paredzēts piesaistīt no privātiem investoriem. Portāls "Delfi.ee" raksta, ka "Rovio" esot uzsākuši sarunas ar Ķīnas investoriem, kuri varētu segt pat līdz 70% no visām projekta izmaksām (ap 10,5 miljardiem eiro).

"Rovio" pārstāvji tikušies arī ar ķīniešu ekspertiem, aicinot viņus strādāt pie tehniskā projekta un inovatīvu tehnoloģiju izstrādes, kuras noderēs ne tikai konkrētā tuneļa izbūvē, bet līdzīgos infrastruktūras projektos citviet pasaulē. Tādējādi paredzēts veicināt ķīniešu interesi par projektu, kas tiem varētu pavērt ceļu pie citu lielu projektu īstenošanas Eiropā.

Atlikušos 30% no lielajām izmaksām varētu finansēt Ziemeļvalstu pensiju fondi, skaidrojis Vesterbaks.

Savukārt attiecībā uz projekta īstenošanas laiku, viņš atklājis, ka būvdarbi varētu sākties pat nākamgad un ilgt aptuveni piecus gadus. "Skaists [pabeigšanas] datums būtu 2024. gada 24. decembris," viņš norādījis "Helsingin Sanomat".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!