Foto: AFP/Scanpix

Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu (attēlā) otrdien pauda aicinājumu Irānai "nosūtīt skaidru vēsti" Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam, ka ir jāizbeidz vardarbība pret saviem iedzīvotājiem.

"Tā vietā, lai kritizētu [NATO pretraķešu aizsardzības] sistēmas, Irānai vajadzētu atturēt Sīrijas režīmu no savas tautas apspiešanas un Turcijas provocēšanas ar pārkāpumiem pār robežu," Davutolu teica žurnālistiem Ankarā.

"Ir laiks nosūtīt skaidru vēsti Sīrijas režīmam," viņš uzsvēra.

Turcijas ārlietu ministrs aicinājumu Asada režīma sabiedrotajai pauda pēc tam, kad augsta ranga Irānas amatpersonas kritizēja Turciju par plāniem izvietot pretraķešu aizsardzības sistēmu "Patriot" pierobežā ar Sīriju.

Irānas ārlietu ministrs Ali Akbars Salehi svētdien brīdināja Turciju saistībā ar plāniem valstī pie Sīrijas robežas izvietot NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas "Patriot", norādot, ka tā ir provokatīva rīcība, kuras iespējamās sekas nav izvērtētas.

Arī Irānas bruņoto spēku apvienotā štāba priekšnieks ģenerālis Hasans Firuzabadi piektdien sacīja, ka "Patriot" izvietošana Turcijā ir daļa no plāna "sākt pasaules karu".

Attiecības starp Irānu, kas ir viena no nedaudzajām Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma sabiedrotajām, un Turciju, kas ir viena no asākajām Sīrijas režīma kritiķēm, ir saasinājušās kopš nemieru Sīrijā sākuma.

Vairākas Irānas amatpersonas ir apsūdzējušas Turciju par Sīrijas nemiernieku apbruņošanu, bet Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads atcēla pirmdien ieplānoto vizīti Turcijā.

Saskaņā ar Londonā bāzētās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem kopš nemieru pret Asada režīmu sākuma pērn martā Sīrijā gājuši bojā vairāk nekā 42 tūkstoši cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!