Foto: DELFI

Turcijas valdība ceturtdien aizliegusi tīmekļa vietni "YouTube", ziņo vietējie mediji.

Turcijas premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdība par savu lēmumu jau informējusi mobilo telefonu operatorus un interneta pakalpojumu sniedzējus, vēsta laikraksts "Hurriyet".

Jau ziņots, ka pagājušo piektdien Turcijā tika bloķēta lietotāju piekļuve "Twitter". Tas tika izdarīts dažas stundas pēc Erdogana solījuma "izskaust tviteri". Tomēr trešdien Ankaras administratīvā tiesa deva rīkojumu atcelt šo aizliegumu.

Neilgi pirms "YouTube" aizliegšanas tīmekļa vietnē tika izplatīts ieraksts, kurā it kā fiksēts nacionālās drošības sapulcē runātais. Sapulcē vadošās valdības, armijas un izlūkdienestu amatpersonas apspriež iespējamo scenāriju militārai darbībai Sīrijā.

Erdogans paziņoja, ka šo ierakstu izplatījuši oponenti.

"Viņi ir šodien kaut ko nopludinājuši "YouTube". Tā bija mūsu nacionālās drošības sanāksme," pirmsvēlēšanu atbalstītāju mītiņā paziņoja Erdogans.

"Tā ir zemiska, gļēva un amorāla rīcība," uzsvēra premjers, piebilstot, ka tiks noskaidrots, kas stāv aiz šīs sarunu noklausīšanās.

Arī Turcijas Ārlietu ministrija nosodīja notikušo, nodēvējot to par "zemisku uzbrukumu" un spiegošanu pret valsts nacionālo drošību.

Ministrija arī norādīja, ka tā ir dabiska valdības prakse apspriest, kā pasargāt Turcijas īpašumu no "teroristu elementiem", bet piebilda, ka daļa sarunas ir sagrozīta.

Tviterī un "YouTube" tika izplatīti arī sarunu ieraksti, kas saista Erdoganu ar korupciju, un daudzi valdības kritiķi uzskata, kas tas ir patiesais iemesls šo vietņu aizliegšanai.

Erdogana valdību ir ievērojami satricinājis decembrī uzliesmojušais korupcijas skandāls, kas metis ēnu pār viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem. Pēdējo nedēļu laikā skandāls tikai pieņēmies spēkā, tīmeklī parādoties it kā noklausītu sarunu audioierakstiem, kas liecina, ka ar korupciju tieši saistīts ir arī pats premjerministrs.

Erdogana nometne materiālu nopludināšanā vaino trimdā ASV dzīvojošo musulmaņu garīdznieku Fetullu Gilenu, kurš no Erdogana sabiedrotā kļuvis par ienaidnieku. Gilens bauda cieņu savu sekotāju vidū, no kuriem daudzi strādā valsts institūcijās.

Gilens kategoriski noliedz, ka būtu visā tajā iesaistīts.

Svētdien Turcijā gaidāmas municipālās vēlēšanas, kas varētu kļūt par nopietnu pārbaudījumu Erdoganam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!