Foto: Imago/Scanpix/LETA

Ankarā aizturēts Austrijas žurnālists Makss Cirngasts, kurš vairākkārt kritizējis Turcijas prezidentu Radžepu Tajipu Erdoganu, raksta CNN.

Cirngasts aizturēts kopā ar diviem Turcijas pilsoņiem. “Jacobin” - viens no žurnāliem, kurā publicējas Cirngasts – žurnālista aizturēšanu raksturoja, kā “briesmīgu demokrātisko tiesību ierobežošanu”.

Vēl viens Cirngasta pārstāvētais izdevums “re:volt” mikroblogošanas vietnē “Twitter” apstiprināja žurnālista aizturēšanu: “Šorīt Ankarā [Turcijas] anti-terora departaments aizturēja mūsu biedru un autoru Maksu Cirngastu kopā ar citiem cilvēkiem. Apsūdzība, protams – terors! Turcija cenšas apklusināt visas pretošanās balsis. Tas neizdosies.”

“Reporters Without Borders Austria” prezidente Rubīna Moringa savā paziņojumā norādīja, ka žurnālista aizturēšana ir nosodāma. “Atšķirīgiem politiskiem uzskatiem nevajadzētu būt par pamatu arestiem un iebiedēšanai. Bet Turcijā tas notiek aizvien biežāk,” izteicās Moringa.

Kopš neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma 2016. gadā, Turcijā bez tiesvedības ir ieslodzīti vairāki vietējie un ārzemju žurnālisti. Cirngasts vairākkārt ir kritizējis Erdoganu un viņa politiku. Pēc Jūnijā notikušajām Turcijas prezidenta vēlēšanām, Cirngasts Erdoganu raksturoja, kā “aizvien despotiskāku līderi” un vēlēšanas nosauca par neleģitīmām.

2017. gada februārī Turcijā uz gadu tika aizturēts Vācijas žurnālists Deniss Jusels. Tajā pašā dienā, kad tika atbrīvots Jusels, sešiem žurnālistiem un citiem mediju pārstāvjiem piesprieda mūža ieslodzījumu, pamatojoties uz viņu saiknēm ar ASV dzīvojošo garīdznieku Fetulā Gulēnu. Ankara vaino Gulēnu par neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma organizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!