Foto: AFP/Scanpix

Turcija ceturtdien brīdināja Irākas kurdu līderus, ka šomēnes plānotajam referendumam par Kurdistānas neatkarību noteikti būs cena.

Turcijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka Irākas Kurdistānas līderu aicinājums rīkot neatkarības referendumu ir satraucošs. Irākas Kurdistānas valdības "uzstāšanai uz referendumu, neskatoties uz visiem draudzīgajiem padomiem, noteikti būs cena", paziņoja Ankara, aicinot kurdus atturēties no šādas "kļūdainas pieejas".

Ministrija apsveica Irākas parlamenta otrdien pieņemto lēmumu noraidīt gaidāmā Kurdistānas neatkarības referenduma leģitimitāti, norādot, ka parlamenta balsojums bija "nepārprotams indikators Irākas politiskās vienotības un teritoriālās integritātes nozīmīgumam".

Centrālā valdība Bagdādē kategoriski iebilst pret Irākas Kurdistānā 25. septembrī plānoto referendumu, kas esot nelikumīgs un antikonstitucionāls. Lai gan plebiscīts nav juridiski saistošs, tas galu galā var novest pie reģiona neatkarības.

Referendumu nosoda arī Irākai kaimiņos esošā Turcija un Irāna, kur arī mīt lielas kurdu minoritātes. Bažas par to paudušas arī Savienotās Valstis un citas Rietumu valstis.

Irākas Kurdu apgabals tika izveidots 1992. gadā un tas ieguva oficiālu autonomiju pēc tam, kad 2003. gadā ASV vadītā iebrukuma rezultātā tika gāzts Sadama Huseina režīms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!