Foto: AFP/Scanpix

Turcija ceturtdien brīdināja Vāciju, ka to attiecības nevar būt balstītas "šantāžā un draudos". Iepriekš Vācijas ārlietu ministrs, saasinoties strīdam, solīja spert soļus, lai samazinātu investīcijas.

"Mūsu attiecības nevar tik turpinātas, balstoties šantāžā un draudos, bet vienīgi starptautiski pieņemtu normu un principu ceļā," teikts Turcijas Ārlietu ministrijas paziņojumā, kurā Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls (titulbildē) kritizēts par "vienpusēju un izkropļotu pieeju".

Gabriēls iepriekš bija sacījis, ka Vācija pārskatīs valsts garantijas ārvalstu investīcijām Turcijā un mudinās uzņēmējus neieguldīt naudu šajā valstī.

Vācijas Ārlietu ministrija arī brīdināja, ka vairs nevar garantēt savu pilsoņu drošību Turcijā, ņemot vērā tur nesen notikušo arestu virkni.

Vāciju saniknojusi Turcijā nesen notikušie tiesību aktīvistu un žurnālistu aresti. Aizturēto vidū ir arī Vācijas pilsoņi.

Turcijas Ārlietu ministrija pārmet Vācijai, ka tā "liek vienādības zīmi starp tiesājamajiem un Vācijas ciemiņiem, kas ierodas mūsu valstī kā tūristi".

Vācijas "dubultstandartu pieejas dēļ" pēdējo mēnešu laikā Ankaras un Berlīnes attiecībās iestājusies "nopietna uzticības krīze", norādīja ministrija.

Vācijas valdība ceturtdien brīdināja pilsoņus par ceļošanu uz Turciju, norādot uz risku, ka viņi var tikt aizturēti, kā arī atklāja plānus pret Ankaru vērst diplomātiskas un ekonomiskas sankcijas.

Ieteikumi ceļotājiem mainīti pēc tam, kad Turcijā tika apcietināti vairāki cilvēktiesību aktīvisti, tostarp Vācijas pilsonis Pēters Šteitners, skaidroja Gabriēls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!