Turcija vienojusies ar Savienotajām Valstīm par Augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas (HIMARS) izvietošanu uz robežas ar Sīriju cīņai pret teroristu organizāciju "Daesh" ("Islāma valsts"), paziņojusi Ārlietu ministrija.

HIMARS tiks izvietotas uz robežas maijā, lai pastiprinātu cīņu pret džihādistiem, otrdien publicētā intervijā laikrakstā "Haberturk" atklāja ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

Turcija piedalās ASV vadītajā koalīcijā pret "Islāma valsti", un pēc vairākiem uzbrukumiem, kuros Ankara vainoja džihādistus, Turcija pastiprinājusi cīņu pret šo grupējumu.

Ankara arī atļāvusi ASV iznīcinātājiem izmantot savu gaisa spēku bāzi Turcijas dienvidos, lai no turienes veiktu uzlidojumus "Islāma valsts" mērķiem.

Pēdējo nedēļu laikā Turcijas pierobežas pilsēta Kilisa bieži apšaudīta no Sīrijas puses, uz ko armija atbildējusi ar haubiču šāviņiem.

Čavušolu skaidroja, ka HIMARS ļaus Turcijai trāpīt "Islāma valsts" mērķiem 90 kilometru rādiusā, kamēr Turcijas artilērijas darbības rādiuss ir tikai 40 kilometri. Mērķis ir iegūt kontroli pār džihādistu kontrabandas ceļu, ko tie izmanto kaujinieku nogādāšanai Sīrijā.

Turcija vēlas izveidot drošu zonu 98 kilometru joslā starp Sīrijas pilsētu Menbižu un robežu, kurā izmitinātu sīriešu bēgļus, atklāja Čavušolu.

Ankara arī agrāk ierosinājusi izveidot drošas zonas Sīrijā. Vācijas kanclere Angela Merkele nedēļas nogalē paziņoja, ka zonu izveidošana tiek apspriesta arī sarunās par pamieru Sīrijā.

Tomēr Vašingtona ir noskaņota pret šo ideju, norādot, ka tad būtu jānosaka arī lidojumu aizliegumu zona, bet tas savukārt var novest pie konfliktiem ar Krieviju, kas arī veic uzlidojumus Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!