Foto: AFP/Scanpix

Turcija nepieļauj nekādas iespējas veidot dialogu ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, teica Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu otrdien – dienu pēc tam, kad Krievija paziņoja, ka sarunas ar Damasku ir vienīgais veids, kā izbeigt konfliktu Sīrijā, kurš arvien vairāk saasinās.

"Nav jēgas iesaistīties dialogā ar režīmu, kas turpina īstenot tāda mēroga savu iedzīvotāju slaktiņu pat [musulmaņu tradicionālo svētku] "Eid al Adha" laikā," Turcijas ārlietu ministrs teica preses konferencē.

Davutolu norādīja, ka dialogs ar Damasku, kas reiz bija Turcijas sabiedrotā, būtu solis, kurš nozīmētu "esošā režīma likumīgumu, vardarbībai turpinoties".

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais sūtnis Lahdars Brahimi pirmdien pēc sarunām Maskavā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu paziņoja, ka situācija Sīrijā ir slikta un pasliktinās, paužot nožēlu par to, ka ir izjucis četru dienu pamiers, par kuru viņš bija palīdzējis vienoties.

"Es esmu nosaucis Sīrijā notiekošo par pilsoņkaru. Ja tas nav pilsoņkarš, tad es nezinu, kas tas ir," sacīja Brahimi.

Savukārt Lavrovs teica, ka Maskava esot vīlusies par to, ka Sīrijas konflikta pretējās puses nav uzklausījušas pamiera plānu, tomēr neesot vērts diskutēt par to, kurš pārkāpis šo pamieru.

"Sīrijā cīnās aizvien vairāk, provokācijas un neadekvātas atbildes uz tām ir ikdienišķas parādības. Visiem sīriešiem ir mērķis izbeigt apšaudi un sēsties pie sarunu galda," norādīja Lavrovs.

Piektdienas rītā Sīrijā stājās spēkā četru dienu pamiers saistībā ar musulmaņu svētkiem "Eid al Adha", tomēr jau pēc dažām stundām vardarbība bija atjaunojusies iepriekšējā apmērā un kopumā paredzētajā pamiera laikā tiek vēstīts par vairāk nekā 500 upuriem.

Brahimi solījis, ka novembrī ANO Drošības padomē ierosinās jaunas sarunas starp Asadu un opozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!