Foto: AP/Scanpix

Turcija pirmdien noliedza ASV amatpersonu apgalvojumus, ka Ankara būtu atļāvusi Savienotajām Valstīm izmantot bāzes Turcijā operācijās pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā.

"Valdībai un ASV nav jauna līguma par Indžirliku," sacīja valdības amatpersona, izsakoties par gaisa spēku bāzi Turcijas dienvidos, kuru ASV vēlas izmanot uzlidojumos.

"Sarunas turpinās", balsoties nosacījumos, kurus Turcija iepriekš izklāstījusi, sacīja amatpersona.

Rietumu ziņu aģentūras pirmdien citēja kādas augsta ranga ASV amatpersonas teikto, ka Turcija esot atļāvusi ASV izmantot tās teritorijā esošās gaisa spēku bāzes cīņā ar "Islāma valsti".

Turcijas parlaments šomēnes deva atļauju valdībai sākt militāru darbību pret "Islāma valsti" Irākā un Sīrijā, bet nekādas operācijas vēl nav īstenotas.

Apstākļos, kad aizvien pieaug kritika pret Turciju par tās pasivitāti cīņā pret "Islāma valsts" kaujiniekiem Sīrijas pilsētā Kobanē, ASV piektdien ziņoja par "progresu" Turcijas iesaistē cīņā ar džihādistu grupējumu.

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

"Islāma valsts", kā arī citu Sīrijas nemiernieku grupējumu rindās cīnās daudz karotāju no ārzemēm - gan no Tuvo Austrumu reģiona valstīm, gan no Rietumiem un pat no Čečenijas.

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un iespiedies arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

"Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka kopš "Islāma valsts" septembra vidū sāka uzbrukumu Kobanei, kaujās bojā gājuši aptuveni 500 cilvēku, bet līdz 200 000 aizbēguši uz Turciju, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!