Foto: Reuters/Scanpix

Turcija nosūtīs uz Krimu neoficiālu misiju cilvēktiesību pārkāpumu novērošanai, sevišķi, Krimas tatāru situācijas novērošanai, piektdien, atrodoties Viļņā, paziņojis Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čevušoglu.

"Mēs nosūtīsim neformālu misiju, lai novērotu cilvēktiesību pārkāpumus Krimā," paziņoja ministrs.

"Situācija Krimā ir nepieņemama. Krimas iedzīvotāji un, sevišķi, Krimas tatāri tiek apspiesti, viņiem tiek uzbrukts un viņu tiesības tiek pārkāptas," norādīja ministrs.

Krimas tatāri, kuriem ir īpaša valoda un kultūra, veido apmēram 13% pussalas iedzīvotāju. Staļins Otrā pasaules kara laikā viņus izsūtīja uz Vidusāziju, kur skarbajos apstākļos gandrīz puse gāja bojā. Krimā viņi atgriezās tikai pēc tam, kad sabruka padomju režīms.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs martā noliedza jebkādu diskrimināciju pret Krimas tatāriem pēc pussalas anektēšanas. Tatāriem ir "pilnīgi vienlīdzīgas tiesības", apgalvoja Peskovs.

Turcija nepievienojās Rietumiem, kad tie noteica Krievijai sankcijas par Krimas anektēšanu, bet Čevušoglu uzsvēra, ka Ankara nekad neatzīs Krimas nelegālo aneksiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!