Foto: AFP/Scanpix

Turcija palīdz Irākas kurdu pešmergu spēkiem šķērsot robežu, lai pievienotos Sīrijas kurdu spēkiem cīņā pret teroristu organizācijas "Islāma valsts" kaujiniekiem Kobanē.

"Mēs palīdzam pešmergu spēkiem nokļūt Kobanē," žurnālistiem Ankarā paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušolu. Viņš piebilda, ka notiek sarunas par šo jautājumu, bet sīkāku informāciju nesniedza.

"Mums nav ne mazākās vēlmes redzēt Kobani krītam," norādīja Čavušolu.

"Islāma valsts" šobrīd kontrolē aptuveni pusi Kobanes teritorijas. Pilsēta atrodas stratēģiski svarīgā vietā līdzās Sīrijas-Turcijas robežai, kuru no Sīrijas puses pamatā kontrolē islāmisti.

Turcija līdz šim atteikusies atbalstīt bruņojuma piegādes Sīrijas kurdu kaujiniekiem un nav ļāvusi Turcijas kaujiniekiem šķērsot robežu, lai pievienotos Sīrijas kurdiem cīņā pret džihādistiem.

Tikmēr ASV armija pirmo reizi Sīrijas kurdiem Kobanē ar gaisa transportu piegādājusi ieročus, munīciju un medikamentus, svētdien pavēstīja ASV Centrālā pavēlniecība.

Čavušolu nekomentēja ASV piegādes, vienīgi norādīja, ka Turcija pašreiz izvērtē šo ASV soli. Pretēji daudzu komentētāju gaidītajam, ministra komentāros nekas neliecināja, ka ASV rīcība būtu sadusmojusi Turciju.

"Mēs pilnībā sadarbojamies ar koalīciju. Mēs vēlamies atbrīvoties no visiem draudiem reģionā," norādīja Čavušolu.

Turcijas drošības spēki jau aptuveni 30 gadus ir iesaistīti konfliktā ar kurdu separātistu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK), kas cīnās par neatkarīgas Kurdistānas valsts izveidošanu kurdu apdzīvotajos apgabalos Turcijā. Šis konflikts kopumā prasījis aptuveni 45 000 cilvēku dzīvību.

Līdzīgi Turcijai gan ASV, gan Eiropas Savienība (ES) PKK uzskata par teroristisku organizāciju.

Bet pēdējo gadu laikā Ankara ir izveidojusi tuvas attiecības ar Irākas Kurdistānas reģiona varasiestādēm, kas kontrolē pešmergu spēkus.

Tomēr Ankaras atbalsts pešmergiem, visticamāk, neattieksies uz PKK kaujiniekiem, kuriem arī turpmāk būs aizliegts šķērsot Turcijas-Sīrijas robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!