Foto: AFP/Scanpix

Turcijas ārlietu ministrs Feriduns Sinirliolu piektdien kā nepieņemamu nosodīja Eiropas Savienību (ES) par tās izteikto finansiālās palīdzības piedāvājumu Turcijai migrantu krīzes risināšanai, sakot, ka rīcības plāns, par kuru panākta vienošanās Briselē, nav galīgs.

"Ir ES ierosināta finanšu pakete, un mēs viņiem teicām, ka tā ir nepieņemama," Turcijas ārlietu ministrs sacīja žurnālistiem.

Viņš norādīja, ka rīcības plāns, par kuru vienošanās tika panākta ceturtdienas vakarā, "nav galīgs" un ir tikai "projekts, pie kura mēs strādājam".

ES un Turcija ceturtdienas vakarā panāca vienošanos, kas tika raksturota kā rīcības plāns ar mērķi iegrožot plašo migrantu ieplūšanu blokā.

Sinirliolu sūdzējās, ka ES cenšas rast iespēju līdzekļus piešķirt no Turcijai atvēlētā budžeta.

Galīgajam piedāvājumam ir jābūt kam vairāk par "nenozīmīgu un bezjēdzīgu summu, kuru viņi piedāvāja iepriekš", paziņoja ministrs.

Viņš atteicās atklāt precīzu summu, kādu pieprasa Turcija, bet sacīja, ka, "ja [ES] sniegs trīs miljardus eiro sākotnējā posmā, tas būtu jēgpilni".

"Mēs esam iztērējuši astoņus miljardus ASV dolāru (7,1 miljardu eiro) [bēgļu uzņemšanai] un mūsu nacionālais kopprodukts ir ap 800 miljardiem ASV dolāru (710 miljardiem eiro). Viņu [nacionālais kopprodukts] ir 18 triljoni ASV dolāru (16 triljoni eiro)," norādīja Turcijas ārlietu ministrs.

"Trīs miljardi eiro pret 18 triljoniem [nacionālā kopprodukta] ir komiski, bet labāk par 500 miljoniem ASV dolāru (443 miljoniem eiro), ko viņi ir izmaksājuši," viņš sacīja.

Turcija ir bijis galvenais izbraukšanas punkts vairāk nekā 600 miljoniem migrantu, kas šogad ir ieradušies Eiropā. Lielākā daļa no viņiem izvēlējās ātro, bet bīstamo ceļu pār jūru, lai nonāktu Grieķijai piederošajās salās. Daļa migrantu ES ierodas pa sauszemi.

Sinirliolu komentārs izplatīts pēc tam, kad augsta ranga ES delegācija, kuras sastāvā bija ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls un Eiropas Komisijas viceprezidents Franss Timmermanss, šonedēļ apmeklēja Turciju, lai rastu vienošanos par migrantu jautājumu.

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien plāno ierasties Stambulā, lai ar Turcijas līderiem runātu par šiem jautājumiem.

Tomēr Sinirliolu bija skeptisks par pēkšņo diplomātisko uzmanību Turcijai.

"ES pēkšņi no jauna ir atklājusi Turciju," viņš izteicās.

"Turcija nav valsts, kuru var atcerēties tikai krīzes laikos, un tā nav valsts, ar kuru sadarboties tikai taktisku iemeslu dēļ," uzsvēra Turcijas ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!