Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas varasiestādes aizdomās par saistību ar ASV dzīvojošo islāma garīdznieku Fetullu Gilenu naktī uz trešdienu aizturējušas vairāk nekā 1000 cilvēku, vēsta valsts ziņu aģentūra "Anadolu".

72 valsts provincēs aizturēti 1009 izdomās turamie, vēsta "Anadolu", atsaucoties uz iekšlietu ministru Sileimanu Soilu.

Ankara vaino trimdā ASV kopš 1999.gada dzīvojošo Gilenu pagājušajā gadā notikušajā apvērsuma mēģinājumā. Operācija bija iesaistīti 8500 policisti, vēsta "Anadolu", piebilstot, ka Stambulā vien izsniegti 390 cilvēku aizturēšanas orderi.

Soilu atklāja, ka policijas operācija turpinās, ļaujot noprast, ka aizturēto skaits tikai pieaugs."Tas ir svarīgs solis Turcijas Republikai," paziņoja ministrs.

Atsaucoties uz saviem avotiem, laikraksts "Hurriyet" ziņo, ka orderi izdoti uz 7000 personu aizturēšanai. Operāciju visas valsts teritorijā īstenoja policija sadarbībā ar Turcijas nacionālo izlūkdienestu (MIT). Aizdomās turamie esot tā sauktie slepenie imami, kas iefiltrējušies policijā un citās valsts struktūrās, raksta "Hurriyet".

Operācija veikta tādās lielajās pilsētās kā Stambula, Izmira un Konja.

Turcijas premjerministrs Binali Jildirims šomēnes intervijā televīzijā jau ļāva noprast, ka gaidāma jauna vēršanās pret Gilena atbalstītājiem.

Šī operācija seko desmit dienas pēc referenduma, kurā tika atbalstīta Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pilnvaru paplašināšana.

Kopš neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma pērnā gada jūlijā Turcijas varasiestādes jau aizturējušas 47 000 cilvēku, bet vēl 120 000, to vidū karavīri, policisti, skolotāji un ierēdņi, atbrīvoti no darba.

Ankara vēl uz trīs mēnešiem - līdz 19.jūlijam - pagarinājusi valstī pēc apvērsuma mēģinājuma ieviesto ārkārtas stāvokli.

Tikmēr Eiropas Padomes Parlamentārā Asambleja (PACE) otrdien nobalsoja par cilvēktiesību situācijas novērošanas atsākšanu Turcijā, izsaucot kārtējo Ankaras sašutuma vilni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!