Foto: Reuters/Scanpix

Turcija pārņēmusi kontroli pār 12 skolām Afganistānā, kuras vada organizācija, kas saistīta ar trimdā ASV dzīvojošo Turcijas prezidenta Radžepa Tajipa Erdogana politisko sāncensi Fetullu Gilenu. Musulmaņu sludinātājs apsūdzēts saistībā ar 2016. gadā notikušo apvērsuma mēģinājumu Turcijā.

"Radio Free Europe Radio Liberty" (RFE/RL) ziņo, ka afgāņu-turku skolas tagad vadīs Turcijas valsts izglītības fonds "Maarif". Medijs skaidro, ka Turcijas spertais solis pret Afgāņu un turku izglītības nevalstisko organizāciju, kas līdz šim bijis skolu pārzinis, šķiet, ir daļa no Turcijas kampaņas pret Gulena sekotājiem. Ankara Gilenu apsūdz par 2016. gada jūlijā notikušo valsts apvērsuma mēģinājumu, kura mērķis bija gāzt Turcijas prezidentu Erdoganu.

Afgāņu un turku izglītības organizācija paudusi, ka tā ir neatkarīga organizācija un kopš 1995. gada vadījusi skolas vairākās pilsētās, tostarp Kabulā, Mazar-i-Šarifā, Kandahārā un Heratā.

Turcijas izglītības ministrs un viņa Afganistānas kolēģis apmeklējuši svinīgo skolu nodošanas ceremoniju Kabulā 26. februārī. Saskaņā ar Afganistānas izglītības ministrijas sniegto informāciju apmaiņā pret skolu kontroli Turcija apsolījusi divkāršot Turcijas skolu skaitu Afganistānā, ieviest jaunus, augsti kvalificētus skolotājus, samazināt mācību maksu un nodrošināt vairāk stipendiju afgāņu studentiem.

Jau ziņots, ka 2016. gada 15. jūlijā notika apvērsuma mēģinājums, kurā mira vairāk nekā 290 cilvēki, bet aptuveni tika 1400 ievainoti. Pučisti izmantoja tankus, kaujas helikopterus un pat iznīcinātājus, uzbruka parlamentam un pretizlūkošanas dienesta centrālajai ēkai, kā arī centās bloķēt valsts lielāko lidostu un tiltu pār Bosfora šaurumu Stambulā.

Apvērsums gan izgāzās, jo daļa armijas, augsti stāvošu politiķu, kā arī sabiedrības nostājās prezidenta pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!