Foto: RIA Novosti/Scanpix

Turcija ceturtdien ierosinājusi Krievijai īstenot kopīgas militāras operācijas pret teroristu organizāciju "Daesh" ("Islāma valsts") Sīrijā.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu ar šādu ierosinājumu nācis klajā brīdī, kad Turcijas delegācija ieradusies Krievijā uz sarunām par darbības koordinēšanu Sīrijā un citos divpusējos jautājumos.

Čavušolu intervijā telekanālam NTV paziņoja, ka Ankara jau iepriekš aicinājusi Maskavu īstenot kopīgas operācijas pret "Daesh" un šis piedāvājums joprojām ir spēkā.

Viņš aicināja Krieviju cīnīties pret kopīgo ienaidnieku "Daesh" džihādistiem Sīrijā, lai pēc iespējas ātrāk to likvidētu. Čavušolu brīdināja, ka pretējā gadījumā grupējums turpinās pieņemties spēkā un izplatīsies vēl uz citām valstīm.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans šonedēļ apmeklēja Sanktpēterburgu, kur tikās ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu, kuru nodēvēja par "savu dārgo draugu".

Tā bija abu līderu pirmā tikšanās, kopš Turcijas militārā lidmašīna pērnā gada novembrī Sīrijas pierobežā notrieca Krievijas kara lidmašīnu.

Čavušolu sacīja, ka trīs cilvēku delegācija, kas pārstāv armiju un izlūkdienestus, ieradusies Krievijā, lai īstenotu Erdogana un Putina otrdienas tikšanās laikā pieņemtos lēmumus.

Čavušolu pauda pārliecību, ka cieša sadarbība starp Turciju un Krieviju palīdzēs nākotnē novērst tādus incidentus kā krievu militārās lidmašīnas notriekšana.

"Sīrijā aktīvi iesaistījušās daudzas valstis. Var notikt kļūdas," viņš piebilda.

"Lai to novērstu, mums jāpraktizē solidaritāte un sadarbība starp mums, tostarp daloties ar izlūkošanas informāciju reālajā laikā," sacīja ministrs, piebilstot, ka nepieciešama arī komunikācija reālajā laikā starp abu valstu prezidentiem un militārpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!