Turcijas ārlietu ministrs Mevljuts Čavušoglu pirmdien paziņojis, ka kurdu spēki Sīrijā kļūs par Turcijas mērķi, ja neatkāpsies uz Eifratas austrumu krastu, vēsta "Current Time".

Vairāki desmiti Turcijas tanku 24. augustā iebrauca Sīrijā un iesaistījās kaujā par Džerābulusas pilsētas atbrīvošanu no islāmistu grupējuma "Daesh". Pēc pilsētas atbrīvošanas turki ar to atbalstītajiem Sīrijas nemierniekiem sāka uzbrukt tuvējiem ciemiem, kurus kontrolē ASV atbalstītā kurdu-arābu koalīcija "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF), kuru sastāvā ir Kurdu tautas pašaizsardzības vienības YPG.

"Ja YPG kaujinieki nekavējoties neatgriezīsies uz Eifratas austrumu krastu saskaņā ar saviem un ASV dotajiem solījumiem, tad viņi kļūs par mērķi," paziņoja Čavušoglu, komentējot pagājušajā nedēļā Turcijas sākto operāciju "Eifratas vairogs".

Tikmēr ASV pirmdien Turcijas un turku atbalstīto nemiernieku sadursmes ar kurdu spēkiem nosauca par nepieņemamām un pieprasa tās pārtraukt, ziņo raidsabiedrība BBC.

Turcijas spēku kaujas vietās, kur nav "Daesh" klātbūtnes, ir pamats dziļām bažām, paziņoja ASV sūtnis pret "Daesh" karojošajā koalīcijā Brets Makgurks. Viņš arī paskaidro, ka ASV nav saistīta ar šīm Turcijas aktivitātēm un ka tās nav saskaņotas ar Vašingtonu.

Savukārt Pentagons atkārtoti aicinājis YPG spēkus atkāpties pāri upei. Iestāde arī brīdina, ka nekoordinētas operācijas sniedz iespēju "Daesh" gūt atelpu un turpināt plānot uzbrukumus pret Turciju, SDF, ASV un partneriem visā pasaulē.

Turcijas puse operāciju pasniedz kā cīņu pret "kurdu teroristiem" un norāda, ka vēlas atspiest kurdus un "Daesh" no savas robežas. Tikmēr kurdu YPG uzskata, ka Turcija vienkārši vēlas okupēt Sīrijas teritoriju.

Turcijas mērķis, liekot kurdiem atkāpties, ir novērst iespēju izveidot kurdu koridoru, kurš savienotu divus kurdu kontrolētus reģionus ziemeļrietumu Sīrijā.

Turcijas bažas par kurdu nostiprināšanos tās robežas tuvumā pieauga pēc tam, kad SDF vienības pirms divām nedēļām no "Daesh" kaujiniekiem atkaroja stratēģiski nozīmīgo Sīrijas pilsētu Menbidžu.

Turcija gadu desmitiem cīnās pret kurdu nemierniekiem savas valsts dienvidaustrumos un baidās, ka kurdu panākumi Sīrijas ziemeļos stiprinās kurdu separātismu arī Turcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!