Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kopš pērnā gada neveiksmīgā valsts apvērsuma Turcijas autoritārā līdera Radžepa Tajipa Erdogana vadībā apcietināti jau vairāk nekā 50 000 turku un tiek paturēts spēkā ārkārtas stāvoklis, dodot drošības iestādēm brīvākas rokas, atsaucoties uz "Al-Monitor", ziņo "Vice". Cietumu pārslogotību valsts līderis nolēmis risināt būvējot jaunus cietumus.

Pusotru gadu pēc apvērsuma mēģinājuma par līdzdalību tajā tiek aizturēti aizvien jauni cilvēki. Daudziem no viņiem, tostarp policistiem, žurnālistiem, tiesnešiem, skolotājiem un lektoriem, kā arī bijušajiem politiķiem nav piekļuves advokātiem, turklāt regulāri izskan sūdzības par aizturēto sišanām un spīdzināšanām.

Papildus vēl aptuveni 150 000 neatrodas apcietinājumā, bet tiek apsūdzēti ar apvērsuma rīkošanu saistītos noziegumos. Cilvēktiesību organizācijas aktīvi kritizē Erdogana tīrīšanas, norādot, ka tādējādi masveidīgi tiek pārkāptas cilvēktiesības. Līdz šim šīs apsūdzības valsts vadība ir vienkārši noraidījusi.

Kā vienīgo risinājumu lielajam aizturēto skaitam Turcija izsludinājusi plānu būvēt 228 jaunus cietumus, kuri kopumā spēšot uzņemt līdz 137 687 cietumniekus, norāda organizācija "Stokholmas Centrs Brīvībai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!