Foto: AFP/Scanpix

Turcija un Krievija, kuras atbalsta dažādas Sīrija karojošās puses, ir vienojušās par pamiera nosacījumiem, atsaucoties uz Turcijas valsts mediju paziņojumiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Abas puses strādā pie tā, lai pamiers stātos spēkā jau pēc pusnakts, Turcijas ziņu aģentūra “Anadolu” uzzinājusi no vārdā nenosaukta avota. “Teroristu organizācijas” tiks izslēgtas no vienošanās, papildinājis ziņotājs.

Ne Sīrijas valdība, ne opozīcija pagaidām komentārus nav sniegušas.

Krievija, kura prezidenta Bašara al Asada spēku atbalstam veic gaisa operāciju, un Turcija, kura atbalsta pret Asada valdību karojošos nemierniekus, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ir gatavas palīdzēt izbeigt karu, vienojoties par miera līguma principiem. Turcijai un Krievijai pievienojās vēl viena Asada sabiedrotā – Irāna.

Ja piedāvātais pamiers tiks ievērots, miera sarunas notikšot Kazahstānas galvaspilsētā Astanā, kur Turcija un Krievija darbosies kā galvotājas, ziņo Anadolu.

Iepriekš decembrī Turcija un Krievija vienojās par pamieru Sīrijas ziemeļu pilsētā Alepo, no kuras ielenktajiem rajoniem tika evakuēti desmitiem tūkstoši nemiernieku kaujinieku un civiliedzīvotāju.

Pēdējās ANO rīkotās sarunas ieilgušā konflikta politiska risinājuma meklēšanai noslēdzās aprīlī, kad sagruva ASV un Krievijas pirms mēneša panāktā vienošanās par karadarbības pārtraukšanu visā Sīrijā, atgādina BBC.

Septembrī dažu dienu laikā izgāzās vēl viena ASV un Krievijas vienošanās par uguns pārtraukšanu, kas paredzēja abām lielvalstīm saskaņot gaisa triecienus pret teroristu organizācijām “Daesh” un “Jabhat Fateh al-Sham”.

Otrdien Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atklāja, ka Sīrijas valdība pirms iespējamām miera sarunām Kazahstānā konsultējas ar opozīciju. Lavrovs neprecizēja, par kādām opozīcijas grupām ir runa, bet Augstā pārrunu komiteja (HNC), kas pārstāv vairumu opozīcijas un nemiernieku grupu pēc tam paziņoja, ka par tādām sarunām neko nezina.

Sīrijas konflikts sākās 2011. gadā, kad bruņotās sadursmēs pārauga plaši tautas protesti, kuros tika pieprasīta prezidenta Bašara al Asada atkāpšanās.

Kara laikā valstī nostiprinājās arī dažādi radikālo islāmistu grupējumi, piemēram, "Daesh" kurš karo kā pret režīma spēkiem, tā nemierniekiem. "Daesh" pakļauts ASV starptautiskās koalīcijas, kā arī Krievijas gaisa uzlidojumiem.

Asada režīmu konfliktā atbalsta Irāna un Krievija, savukārt nemierniekus Turcija un virkne sunnītu arābu valstu, un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!