Foto: AP/Scanpix

Turcija vēl nav atteikusies no domas par pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), bet tai ir daudz citu alternatīvu, otrdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

"Mēs pašreiz vēl neesam aizvēruši Eiropas Savienības grāmatu," starptautiskā konferencē Stambulā paziņoja Erdoans. "Taču nevajadzētu aizmirst, ka Turcijai vienmēr ir daudz citu alternatīvu," viņš piebilda.

Eiropas Parlaments (EP) pagājušajā nedēļā atbalstīja Eiropas Savienības (ES) iestāšanās sarunu apturēšanu ar Turciju. Nesaistošajā rezolūcijā, kuru atbalstīja EP deputāti, tika izteikts aicinājums Eiropas Komisijai (EK) un ES dalībvalstīm uz laiku iesaldēt iestāšanās sarunas ar Turciju.

Erdogans uz to reaģēja ar draudiem apturēt martā ar ES noslēgto vienošanos par nelegālās migrācija ierobežošanu.

Viņš paziņoja, ka EP rezolūcija ir apbēdinājusi Turciju un tai pašreiz nav pozitīva skatījuma uz iestāšanās sarunām. Ja ES ceļš tiks bloķēts, "mēs turpināsim ceļu, izvērtējot vienu no tās alternatīvām", paziņoja Erdogans.

Erdogans iepriekš paziņoja, ka Turcijai nevajadzētu apstāties pie domas par pievienošanos ES un apsvērt pievienošanos Šanhajas Sadarbības organizācijai (SCO).

Šanhajas Sadarbības organizācija tika nodibināta 2001. gadā. Tajā iekļautas Krievija, Ķīna, Kazahstāna, Kirgizstāna, Tadžikistāna un Uzbekistāna. Tomēr Turcijas premjerministrs Binali Jildirims pagājušajā nedēļā intervijā televīzijā paziņoja, ka SCO nav alternatīva sarunām par iestāšanos ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!