Foto: Reuters/Scanpix

Turcijā no darba atstādināti 15 200 izglītības sistēmas darbinieki aizdomās par saistību ar trimdā ASV dzīvojošo Erdogana politisko sāncensi Fetullu Gulenu, ziņo Izglītības ministrija. Gulens tiek vainots apvērsuma mēģinājuma organizēšanā.

Pagaidām netiek precizēts, kas ir aizturētie.

Plaša mēroga aizturēšanas un atlaišanas karavīru, policijas un valsts ierēdņu rindās sākušās pēc tam, kad tūlīt pēc piektdien notikušā apvērsuma premjerministrs Binali Jildrims paziņoja, ka Gulena sekotāji ir jāiznīcina "līdz saknēm".

Citu starpā no darba Turcijas premjerministra birojā atstādināti 257 cilvēki, no Turcijas augstākās valdības reliģisko lietu institūcijas - 492 darbinieki. Tāpat aizturēti 113 ģenerāļi un admirāļi, no kuriem 20 piemērots apcietinājums.

Filadelfijā, ASV dzīvojošais Gulens savu iesaisti apvērsumā gan ir noliedzis.

Prezidenta paziņojums, ka apvērsuma rīkošanā vainojams viņa agrākais sabiedrotais Gulens, visticamāk, ir daļēji patiess. Pat, ja pats tā dēvētā tolerantā islāma sludinātājs Gulens, kurš atbalsta zinātni, multipartiju demokrātiju un dialogu starp reliģijām, nav puču organizējis pats, viņa paustajām idejām Turcijas militārajās aprindās ir plašs atbalsts, "Project Syndicate" raksta profesors Dani Rodriks.

Viņš skaidro, ka pirms apvērsuma mēģinājuma bijušas baumas par plaša mēroga "gulenistu" tīrīšanu no virsnieku rindām. Rodriks pieļauj, ka neprofesionālais apvērsuma izpildījums un pēkšņā rīcība varētu liecināt par izmisīgu pēdējo mēģinājumu atņemt Erdoganam varu pirms Turcija kļūst autokrātiska un atsakās no sekulārisma pavisam.

Pēdējais veiksmīgais apvērsums Turcijā notika pirms 36 gadiem, un pēc tā 50 cilvēki tika sodīti ar nāvi, bet 500 000 apcietināti, no kuriem simtiem pēcāk mira cietumā, norāda "The Economist".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!