Foto: AP/Scanpix

Turcijas informatoru tīkls Vācijā nodrošina lielāka skaita cilvēku novērošanu, nekā savulaik Rietumvācijā spēja Austrumvācijas komunistiskā režīma slepenpolicija "Stasi", ceturtdien ziņo Vācijas mediji.

Kāds politiķis laikrakstam "Die Welt" atklāja, ka Turcijas izlūkdienestam - Nacionālās izlūkošanas organizācijai (MIT) - Vācijā esot 6000 ziņotāju.

Ņemot vērā, ka Vācijā dzīvo trīs miljoni turku izcelsmes cilvēku, katrs ziņotājs varētu būt atbildīgs par 500 cilvēku novērošanu, kas ir vairāk nekā "Stasi" savulaik spēja Rietumvācijā, portālam "The Local" norādīja izlūkošanas eksperts un autors Ēriks Šmits Īnbūms.

"Stasi" bija aptuveni 10 000 aģentu Rietumvācijas 60 miljonu iedzīvotāju novērošanai, kas nozīmē 6000 cilvēku uz vienu aģentu, norādīja eksperts.

"Stasi" slepeni novēroja miljoniem cilvēku Rietumvācijā līdz par Aukstā kara beigām, bet vairāk nodarbojās ar militāro, politisko vai ekonomisko izlūkošanu, nekā tiešiem uzbrukumiem bijušajiem pilsoņiem, kā to, šķiet, tagad dara MIT, norādīja Šmits Īnbūms, piebilstot, ka te runa vairs nav par izlūkošanu, bet represijām.

"Turcijas iekšējie konflikti starp (ASV mītošo turku garīdznieku Fetullu) Gilenu un (Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu) Erdoganu un starp kurdiem un turkiem ir ienesti Vācijā un ietekmē iekšējo mieru," uzskata eksperts.

Turcijas ziņotāji Vācijā bieži vien ir Erdogana atbalstītāji, kuriem MIT neko nemaksā un kuri darbojas patriotisku jūtu vadīti, skaidroja eksperts.

Šie ziņotāji izdara spiedienu uz kurdiem, Gilena atbalstītājiem un citiem, kas tiek uzskatīti par Erdogana pretiniekiem. Spiediens tiek izdarīts ar aicinājumiem boikotēt šo cilvēku uzņēmumus un paužot negatīvu viedokli par viņiem turku medijos vai atklāti draudot ģimenes locekļiem.

"Viņi var doties uz Vācijas policiju, lai sūdzētos par to, bet šādā paralēlā sabiedrībā to ir grūti izdarīt," atzina Šmits Īnbūms.

"Valdība jūt, ka Turcija ir nopietns partneris bēgļu krīzē, tāpēc acis var tikt pievērtas," uzskata eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!