Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu piektdien brīdināja, ka centieni panākt militāru risinājumu Idlibas provincē, kas ir pēdējā nemiernieku kontrolē palikusī Sīrijas province, var novest pie katastrofas.

"Militārs risinājums izraisīs katastrofu," ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu kopīgajā preses konferencē Maskavā sacīja Čavušolu. "Ne tikai Idlibas reģionam, bet Sīrijas nākotnei tas izraisīs katastrofu, un sadursmes var turpināties ilgu laiku," brīdināja ministrs.

Sīrijas prezidents Bašars al Asads paziņojis, ka grasās pārņemt kontroli pār šo Sīrijas ziemeļrietumu provinci. Sīrijas džihādistu alianses līderis Abu Mohameds al Džolani šonedēļ brīdināja Idlibas provinces opozīcijas grupējumus, lai tie neiesaistās sarunās ar valdību par kontroles nodošanu provincē valdības spēkiem. Džihādistu alianse kontrolē 60% Idlibas provinces, bet Turcijas atbalstītie nemiernieki - lielāko daļu atlikušās teritorijas.

Valdības spēki Damaskas apkaimē un valsts dienvidos atguvuši no nemierniekiem svarīgas teritorijas, īstenojot militāras operācijas un sarunu ceļā panākot vienošanos par kapitulāciju un ieroču nolikšanu. Eksperti prognozē, ka valdības spēku operācija Idlibas provincē tiks izvērsta nelielā teritorijā, bet pārējās provinces liktenis tiks izšķirts Krievijas un Turcijas sarunās.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!