Foto: AFP/Scanpix
Turcijas parlaments ceturtdien par gadu pagarinājis mandātu, kas ļautu Ankarai nepieciešamības gadījumā nosūtīt karavīrus uz pilsoņkara plosīto Sīriju.

Lēmums par mandāta pagarināšanu parlamentā, kuru kontrolē premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana Taisnīguma un attīstības partija (AKP), tika pieņemts ar lielu vairākumu.

Divas no trim parlamentā pārstāvētajām opozīcijas partijām balsoja pret.

"Turcija nevilcināsies izmantot savas tiesības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, lai cīnītos pret jebkuriem skaidriem un acīmredzamiem draudiem," likumdevējiem norādīja aizsardzības ministrs Ismets Jilmazs.

"Notikumi parādījuši, ka Sīrijas režīms ir nonācis punktā, kur tas ķersies pie jebkuras metodes un ieroča, pārkāpjot starptautiskās tiesības," teikts parlamentam balsošanā nodotajā priekšlikumā, norādot uz 21.augustā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu Damaskas pievārtē, kuru, kā uzskata ASV un vairākas citas valstis, sarīkoja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšoties diskreditēt valdību.

Turcija armija sāka regulāri atbildēt ar pretuguni uz savā teritorijā nokritušajiem sīriešu šāviņiem pagājušā gada rudenī pēc tam, kad oktobra sākumā Sīrijas artilērijas apšaudē tika nogalināti pieci Turcijas pilsoņi.

Situācija uz abu valstu robežas ir saspringta un regulāri notiek dažādi incidenti. Aizsardzības mērķiem NATO izvietojusi Turcijas pierobežā zenītraķešu "Patriot" baterijas.

17.septembrī Turcija notrieca Sīrijas armijas helikopteru. Ankara apgalvoja, ka Sīrijas lidaparāts bija pārkāpis Turcijas gaisa telpu. Damaska savukārt apgalvoja, ka Ankara šādi rīkojusies, lai pastiprinātu spriedzi abu valstu starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!