Foto: AFP/Scanpix

Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans nosodījis vairāku Persijas līča valstu diplomātisko attiecību saraušanu ar Kataru un tam sekojošo izolāciju, nodēvējot to par "nehumānu un vērstu pret islāma vērtībām", vēsta raidsabiedrība BBC.

Pagājušās nedēļas Apvienoto Arābu Emirātu (AAE), Bahreinas, Ēģiptes un Saūda Arābijas lēmums par attiecību pārtraukšanu ar Kataru ir kā nāves spriedums, parlamenta sanāksmē Ankarā pauda Erdogans.

Vēstīts, ka arābu valstis diplomātiskās attiecības ar kataru pārtrauca, apsūdzot valsti terorisma atbalstīšanā. Katara pārmetumus noraidīja. Otrdienas uzrunā Kataras saistību ar terorisma finansēšanu noraidīja arī Turcijas prezidents, piebilstot, ka valsts nomelnošanas kampaņām neesot nekāda labuma.

Erdogans apņēmies palīdzēt Katarai pārvarēt radušos krīzi, ko, kā norādīja Turcijas prezidents, vajadzēja paveikt Saūda Arābijai. Turcijas prezidents plāno situāciju pārrunāt arī ar ASV prezidentu Donaldu Trampu. Līdz šim Turcija jau paspējusi uz Kataru nogādāt pārtikas produktus, lai papildinātu veikalu plauktus Dohas veikalos, kurus pēc izolācijas sākuma tukšot devās vietējie iedzīvotāji.

Par plāniem sūtīt pārtiku uz Kataru paziņojusi arī Maroka, kas līdz šim konfliktā bija ieņēmusi neitrālu pozīciju. Palīdz arī Irāna, kas nedēļas nogalē uz Kataru nogādāja piecas pārtikas preču lidmašīnas.

Četras minētās Persijas līča valstis 5. jūnijā izlēma slēgt savu gaisa telpu Kataras avioreisiem. Dienu vēlāk tādu soli spēra arī Ēģipte. Tas Kataru nostādīja nepateicīgā stāvoklī, jo 2,7 miljonu lielās nācijas pamatvajadzības galvenokārt ir balstītas uz preču importu. Tāpat Katara ir nozīmīgs starptautisko avioreisu krustpunkts, uzsver BBC.

Cenšoties risināt pārtikas deficīta problēmu, Kataras uzņēmējs Mutazs al Khajats plāno pa gaisu valstī nogādāt 4000 govis, vēsta izdevums "The Guardian". Viņš skaidro, ka uzdevums prasīs aptuveni 60 lidojumus. Lopus al Khajats iegādājies Austrālijā un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!