Foto: Publicitātes foto

Pie Turcijas un Sīrijas robežas svētdien izraisījusies artilērijas apšaudes starp Turcijas spēkiem un Sīrijas džihādistu koalīciju "Hayat Tahrir al-Sham" (HTS), kas saistīta ar "Al Qaeda", paziņojusi Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" ("Syrian Observatory for Human Rights", SOHR) un nemiernieki.

Dienu iepriekš Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka Turcijas atbalstītie nemiernieki Sīrijas Idlibas provincē izvērsīs nopietnu militāru kampaņu pret HTS.

Džihādisti svētdienas rītā atklāja uguni uz Turcijas armijai piederošu buldozeru, kas tobrīd grāva daļu mūra gar abu valstu robežu, bet Turcijas spēki atklāja atbildes uguni, ziņu aģentūru AFP informējis kāds aculiecinieks.Vairāki šāviņi nokrituši netālu no bēgļu nometnes un robežkontroles punkta Idlibas provincē. Par cietušajiem ziņu nav.

SOHR ziņo par intensīvu apšaudīšanos, kas joprojām turpinās. Vienlaikus tā norāda, ka šī apšaudīšanās nešķiet esam Erdogana pieminētās operācijas sākums. Par šādas militārās kampaņas iespējamību tiek runāts jau vairākas nedēļas, saistot to ar plāniem izveidot Idlibas provincē un apkārtējos reģionos tā dēvēto deeskalācijas zonu, ko uzraudzītu Turcijas spēki.

Turcija, kas Sīrijas konfliktā atbalstījusi nemiernieku grupējumus, kopā ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atbalstītājām Irānu un Krieviju šogad vienojās izveidot četras deeskalācijas zonas Sīrijā, kurās patrulētu militārie novērotāji. Šādas zonas izveidei Idlibā pretojas HTS, kas kontrolē gandrīz visu provinces teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!